Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!


Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!





Το ότι βρίσκεστε σε μια μεγαλούπολη, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και να κάνετε βόλτες σε χώρους πρασίνου, να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες (π.χ., ποδηλασία, πεζοπορία, πικνίκ κ.ά) και να ξεχάσετε για λίγο τα ψηλά κτίρια, την πολυκοσμία και την κίνηση. Στην πραγματικότητα, τα πάρκα μέσα στο «κλεινόν άστυ» αποτελούν αστικές οάσεις πρασίνου που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε για λίγο από την καθημερινότητα, απολαμβάνοντας τα θετικά της υπαίθρου… εντός των τειχών. Στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, η απόλαυση του πρασίνου δεν είναι προνόμιο μόνο των «επαρχιωτών» αλλά και των «πρωτευουσιάνων» – και τα αστικά πάρκα που θα δειτε στη συνέχεια το αποδεικνύουν και με το παραπάνω!
1. Central Park, Νέα Υόρκη
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Πασίγνωστο, προσφιλές και… με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές ταινίες, το Central Park στο Μανχάταν, που μέχρι το 1840 ήταν βαλτότοπος με πολλά χοιροστάσια, αποτελεί μια όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης, δίπλα στους αμέτρητους ουρανοξύστες. Εκτείνεται σε 8.043 στρέμματα και έχει 25 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, μεταξύ των οποίων και όλες οι στρατιωτικές και διπλωματικές ξένες αποστολές. Περπατήστε στους σκιερούς δρόμους του πάρκου, επισκεφθείτε το Strawberry Fields, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του John Lennon και ξαπλώστε στο γρασίδι, απολαμβάνοντας μια διαφορετική Νέα Υόρκη. Εντός του πάρκου, θα βρείτε επίσης έναν ζωολογικό κήπο, λίμνες, βοτανικούς κήπους, παγοδρόμια, χώρους συναυλιών κ.ά.
2. Hyde Park, Λονδίνο
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Καταλαμβάνοντας 20.234 στρέμματα στο κεντρικό Λονδίνο, τα οκτώ κύρια πάρκα της πόλης είναι κοινώς γνωστά ως βασιλικά πάρκα, στο εσωτερικό των οποίων θα βρείτε άψογα διαμορφωμένους κήπους, ιστορικά, αρχιτεκτονικά έργα, σιντριβάνια, λίμνες και μνημεία. Το Hyde Park είναι το μεγαλύτερο πάρκο, που απλώνεται σε 1.420 στρέμματα, κατά μήκος μιας λίμνης, όπου βρίσκεται και η φημισμένη Speakers’ Corner, ένα σημείο ελευθερίας του δημόσιου λόγου, που συγκεντρώνει αγορητές, ρήτορες, προφήτες κ.ά., ενώ διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις και φεστιβάλ.
3. Jardin du Luxembourg, Παρίσι
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Αγαπημένο μέρος των Παριζιάνων, το πάρκο αυτό βρίσκεται στο 6ο διαμέρισμα, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, και είναι το ιδανικό μέρος για να κάνετε βόλτα με τους ντόπιους ανάμεσα στις καστανιές, να ρομαντζάρετε δίπλα στη λίμνη ή ακόμη να παρακολουθήστε θέατρο μαριονέτας. Γύρω από τη λίμνη θα βρείτε καλοσχηματισμένο γρασίδι και μονοπάτια αλλά και πολυάριθμα αγάλματα, μεταξύ των οποίων το άγαλμα της Saint-Geneviève, προστάτιδας του Παρισιού.
4. Park Güell, Βαρκελώνη
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Το Parc Güell είναι ένας εντυπωσιακός συνδυασμός πάρκου και καινοτόμων αρχιτεκτονικών και γλυπτικών έργων, δημιουργίες του ιδιοφυούς Αντόνι Γκαουντί. Βρίσκεται στον λόφο «el Carmel» και προσφέρει υπέροχη, πανοραμική θέα της Βαρκελώνης. Eπισκεφτείτε το Pavello de Consergia, για να μάθετε την ιστορία του πάρκου και τις μεθόδους του Γκαουντί και καθίστε στον περίφημο Banc de Trecandís, το διάσημο ψηφιδωτό πάγκο. Στο φυσικό μπαλκόνι πίσω από τη βασική είσοδο του πάρκου, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα σχεδόν όλη την πόλη. Το πάρκο Güell έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
5. Tiergarten Park, Βερολίνο
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Με την είσοδό του να βρίσκεται ακριβώς στην άλλη πλευρά από την πύλη του Βραδεμβούργου, το Tiergarten Park έχει κάτι για όλους: μια γεμάτη τουρίστες πλατεία αλλά και σκιερά, καταπράσινα και ήσυχα μονοπάτια και λίμνες. Κάποτε ήταν μέρος για κυνήγι και μετατράπηκε σε πάρκο τον 18ο αιώνα, ενώ αποτελεί χωρίς υπερβολή ένα μικρό δάσος στην καρδιά του Βερολίνου, έκτασης 2.104 στρεμμάτων.
6. Ueno Park, Τόκιο
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Βρίσκεται εκεί όπου παλιότερα υπήρχε ένας ναός και αποτελεί ιερό μέρος αλλά και χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης στην πολύβουη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Είναι γεμάτο ιερά Shinto, ενώ επίσης φιλοξενεί έναν ζωολογικό κήπο, το Εθνικό Μουσείο Επιστημών, το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και το Μουσείο Δυτικής Τέχνης αλλά και πολλά καφέ. Η επίσκεψη στο πάρκο είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει εισιτήριο για την είσοδο στα μουσεία.
7. Golden Gate Park, Σαν Φρανσίσκο
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Με εντυπωσιακό φόντο τη γέφυρα Golden Gate Bridge, το ομώνυμο πάρκο αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για βόλτες, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Σε πάνω από 4.046 στρέμματα, το πάρκο αυτό δέχεται περισσότερους από 13 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Κορυφαία αξιοθέατα περιλαμβάνουν το θερμοκήπιο λουλουδιών, το μνημείο για το AIDS, το μουσείο De Young, ένα γιαπωνέζικο κήπο με τσάι και το Βοτανικό Κήπο.
8. Beihai Park, Πεκίνο
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Δημιουργημένο γύρω από μια μεγάλη –άνω των 300 στρεμμάτων- λίμνη, το πάρκο αυτό φιλοξενεί τους ιστορικούς αυτοκρατορικούς κήπους, περιμετρικά της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο. Είναι γνωστό και ως η τοποθεσία των Χειμερινών Ανακτόρων. Πριν το 1925, το πάρκο ήταν ιδιωτικός χώρος για τον αυτοκράτορα, ενώ πλέον είναι ανοιχτό και για το κοινό, ως μια πανέμορφη απόδραση από τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής του Πεκίνου, με μια σειρά από αξιοθέατα της δυναστείας Μινγκ.
9. Ibirapuera Park, Σάο Πάολο
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Με τον πληθυσμό του να φτάνει τα 20 εκατομμύρια, το Σάο Πάολο χρειάζεται πολλά πάρκα, περισσότερο από άλλες πόλεις του κόσμου. Το Ibirapuera Park, που σχεδιάστηκε το 1954 από τον αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer, μαζί με τον διακοσμητή εξωτερικών χώρων Roberto Burle Marx, είναι ένα από αυτά, με τα αξιοθέατά του να περιλαμβάνουν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΑΜ), συνεδριακό κέντρο και πλανητάριο. Επίσης, διαθέτει πολλά σημεία για γυμναστική, διαδρομές ποδηλάτου, 13 γήπεδα και παιδικές χαρές.
10. Vondelpark, Άμστερνταμ
perierga.gr - Τα 10 καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο!
Το Vondelpark είναι ένα δημόσιο αστικό πάρκο 470 στρεμμάτων, που βρίσκεται δυτικά της Leidseplein και της πλατείας των μουσείων. Το πάρκο άνοιξε το 1865 και αρχικά ονομάστηκε «Nieuwe park», αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε «Vondelpark», προς τιμήν του συγγραφέα Joost van den Vondel. Έχει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και διαθέτει ανοιχτό θέατρο, παιδική χαρά και άλλες εγκαταστάσεις αλλά και πολλούς χώρους αναψυχής.

πηγή: clickatlife.gr  http://www.alexiptoto.com/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου