50.000 ευρώ είναι το ποσό χρηματοδότησης για τη συνέχιση των ανασκαφών στο όρος Τούμπα, πάνω από τη Μεσολακκιά, στην Αρχαία Αμφίπολη, υποσχέθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θόδωρος Καράογλου, μετά την επίσκεψή του στο σημείο.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, οι ανασκαφές θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη ενός σπουδαίου τάφου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ..
«Η εκπλήρωση των ανασκαφών και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που προοιωνίζεται ότι θα είναι πολύ σημαντική για την πορεία αυτού του τόπου και παράλληλα για όλη την Ελλάδα, θα στείλουν ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Μακεδονία ήταν ανά τους αιώνες και θα παραμείνει ελληνική» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Συμπλήρωσε ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό παιδείας και Θρησκευμάτων ,πολιτισμού και αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα, ώστε να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι συζητά και με επιχειρηματία ώστε να λάβει οικονομική χορηγία για τη διεκπεραίωση του έργου.
«Θεωρώ ότι στις δύσκολες εποχές που βιώνει ο τόπος είναι αναγκαίο να έχουμε και χορηγίες για τη διεκπεραίωση τέτοιων σημαντικών έργων» είπε ο κ. Καράογλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της Άνοιξης του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο.
Μέχρι αυτή την ώρα οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα κομμάτι του περίβολου 230 μέτρων, που πλαισιώνει έναν ή περισσότερους τάφους, ενώ χρειάζονται άλλα 270 μέτρα περιβόλου, ώστε να ξεκινήσουν μετά οι ανασκαφές μέσα στο εσωτερικό του αρχαιολογικού τόπου.
Νωρίτερα ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θόδωρος Καράολγου επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης και το σπήλαιο της Αλιστράτης. «Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και στον Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να το προβάλλουμε και να το αναδείξουμε έτσι ώστε να αποτελέσει σημείο τουριστικής αναφοράς. Πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της Ελλάδας και θα αποτελέσει την ισχυρή ατμομηχανή της οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Από τους μακεδονικούς τάφους , που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, δύο είναι οι σημαντικότεροι. Βρίσκονται ανατολικά του δρόμου Θεσ/νίκης – Δράμας και χρονολογούνται στον 3° αιώνα π.Χ. Ο πρώτος έχει δρόμο, προθάλαμο με μια νεκρική κλίνη και θάλαμο με δύο νεκρικές κλίνες σε σχήμα Γ. Στις κλίνες του θαλάμου υπάρχει ζωγραφική διακόσμηση με Διονυσιακά θέματα. Το μήκος του ξεπερνά τα 11 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος γνωστός τάφος “Μακεδονικού τύπου” της Αμφίπολης. Αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές νότια του Ελληνιστικού νεκροταφείου, σε ύψωμα που δεσπόζει απέναντι από την ανατολική πλευρά της πόλης.
Ο δεύτερος τάφος έχει δρόμο και έχει μόνο έναν θάλαμο με δύο νεκρικές κλίνες σε σχήμα Γ. Πάνω στους ατομικούς και οικογενειακούς τάφους στήνονταν διαφόρων μορφών μνημεία, Ναΐσκοι, βωμοί, αγάλματα θεών, αλλά και των ιδίων των αφηρωϊσμένων με το θάνατο τους νεκρών, ζώα συμβολικά για τη δύναμη και το μεγαλείο τους, όπως π.χ. λιοντάρια, αλλά και μορφές μυθικές. Από το νεκροταφείο της Αμφίπολης προέρχεται μια πλούσια σειρά επιτύμβιων στηλών, των οποίων η διακόσμηση αναφέρεται στη ζωή των νεκρών και στις σχέσεις τους με τους επιζώντες συγγενείς. Οι λευκές λήκυθοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κτερισμάτων στους τάφους της κλασσικής εποχής. Οι νεκροπόλεις εκτείνονται έξω από το Περίβολο των τειχών της αρχαίας Αμφίπολης. Τα ταφικά μνημεία, υπόγεια ή υπέργεια, εμφανίζουν ποικίλες μορφές και τύπους. Οι μνημειακοί τάφοι μακεδονικού τύπου, καλυμμένοι με τεχνητό τύμβο, ανήκουν σε οικογένειες με διακεκριμένη πολιτική ή οικονομική δύναμη. Πάνω σε τάφους σημαντικών πολιτών στήνονται μερικές φορές σημαντικά επιτύμβια μνημεία.Από τους μακεδονικούς τάφους , που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, δύο είναι οι σημαντικότεροι. Βρίσκονται ανατολικά του δρόμου Θεσ/νίκης – Δράμας και χρονολογούνται στον 3° αιώνα π.Χ.
Στιγμιότυπο από παλαιότερες ανασκαφές στην Αμφίπολη
Αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στο χώρο της Μακεδονίας, μετά την εύρεση των βασιλικών τάφων της Βεργίνας το 1997 από τον Μανόλη Ανδρόνικο, που θα προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει πάρει... «φωτιά» στο λόφο «Καστά» της Αμφίπολης Σερρών, αναζητώντας να φέρει στο φως τους τάφους της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γιού τους Αλέξανδρου Δ’.
Ήδη, η αποκάλυψη κυκλικού περίβολου, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο (500 μ) και διάμετρο 160 μ από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, υποδηλώνει σπουδαίες ανακαλύψεις.
«Δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ. Το είδος της επεξεργασίας και της τεχνικής στα μάρμαρα του περιβόλου, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα, καθώς και άλλα ευρήματα μας παραπέμπουν στην εποχή κατασκευής του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε στην ΕΤ3 η αρχαιολόγος που ανέσκαψε την περιοχή, Κατερίνα Περιστέρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου