TESLA & MILANKOVIC
ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ
ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΤΙΝ ΜΙΛΑΝΚΟΒΙΤΣ
«Αν έχω δει μακρύτερα απ’ άλλους είναι γιατί στεκόμουν στους ώμους γιγάντων…»
Ισαάκ Νεύτων
Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)
Ήταν και οι δύο τους τέκνα των Βαλκανίων. Γεννήθηκαν στην πολυτάραχη γειτονιά μας, επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό, την ιστορία, το φαντασιακό και την κοσμοθέαση των βαλκανικών λαών και με τις επιστημονικές τους ανακαλύψεις άλλαξαν τον κόσμο! Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους μας Νίκολα Τέσλα (1856-1943), τον Προμηθέα του Ηλεκτρισμού, τον εκκεντρικό επιστήμονα που «ανακάλυψε τον 20ο αιώνα» και για τον, σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς (1879-1958), Σέρβο μαθηματικό, γεωφυσικό και αστρονόμο, που ανακάλυψε και εξήγησε τις κλιματολογικές μεταβολές του πλανήτη μας με βάση τις περιοδικές μεταπτώσεις του άξονα της Γης. Στον πρώτο χρωστάμε τον εξηλεκτρισμό του κόσμου μας (καθώς και μια σειρά από απίστευτες εφευρέσεις, ανακαλύψεις και ιδέες, ειδικά για το θέμα της Ελεύθερης Ενέργειας), και στον δεύτερο οφείλουμε τις γνώσεις μας για το κλιματολογικό παρελθόν και μέλλον του πλανήτη μας –γνώσεις που μας είναι πολύτιμες στην εποχή μας για την αντιμετώπιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου. Και οι δύο τους ανήκουν σ’ εκείνη τη μικρή και εκλεκτή ομάδα επιστημόνων (μαζί με τον Αρχιμήδη, τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα, τον Δαρβίνο, Αϊνστάιν κ.α.) που με τις ανακαλύψεις τους άλλαξαν τον κόσμο. Και οι δύο τους καλύπτονται από μια αύρα μυστηρίου και πολλές από τις ανακαλύψεις τους είναι στην εποχή μας απίστευτα επίκαιρες.
Για το Νίκολα Τέσλα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μελετώντας τη ζωή, το έργο και τις ιδέες του εδώ και δύο δεκαετίες κι έχοντας ήδη καταθέσει τρία βιβλία σχετικά με τον άνθρωπο που «ανακάλυψε» τον 20ο και 21ο αιώνα, θεωρώ πως είμαι ίσως ο πιο κατάλληλος στην Ελλάδα να μιλήσει γι’ αυτήν την παράξενη μεγαλοφυΐα. Δεν θα καταχραστώ όμως το περιορισμένο χώρο αυτού του άρθρου επαναλαμβάνοντας πράγματα τα οποία έγραψα στα βιβλία μου. Αντίθετα θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται πιο συνοπτικός σχετικά με τον Τέσλα, δίνοντας περισσότερο χώρο στους άλλους να μιλήσουν γι’ αυτόν.
Ορισμένα πράγματα σχετικά με το Νίκολα Τέσλα είναι αδιαμφισβήτητα. Ακόμη και οι πιο καχύποπτοι συμφωνούν πως ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες όλων των εποχών. Του χρωστάμε πάνω από 700 εφευρέσεις, ορισμένες εκ των οποίων θεμελίωσαν το σύγχρονο κόσμο μας, όπως το σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος, το ραδιόφωνο, η αυτοματική, το πηνίο Τέσλα, τα υψίσυχνα ρεύματα, το Τεσλόγραμμα και η ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Εφευρέσεις που προκάλεσαν τη λεγόμενη 2ηΒιομηχανική Επανάσταση με τη μαζική είσοδο του ηλεκτρισμού στην παραγωγή και στην καθημερινή μας ζωή. Η συνεισφορά του Τέσλα, κυρίως μέσω του εναλλασσόμενου ρεύματος και των επαγωγικών κινητήρων, που εφάρμοσε χάρη και στη συνεργασία του με τον ανοιχτόμυαλο Αμερικανό βιομήχανο Τζορτζ Γουέστινχαουζ, οδήγησε όχι μόνον στην αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και στον εξηλεκτρισμό του πλανήτη μας.
Στην πορεία της ζωής του Τέσλα πολλοί ήταν εκείνοι που θα επιχειρούσαν να οικειοποιηθούν τις ιδέες και εφευρέσεις του, όπως ο Γουλιέλμο Μαρκόνι που «έκλεψε» απ’ τον Τέσλα την εφεύρεση του Ραδιοφώνου, κάτι που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε μόλις το 1943…
Ο Τέσλα ήταν μια μεγαλοφυΐα που σχεδίαζε τις εφευρέσεις του στο μαυροπίνακα του μυαλού του. Ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και πλούσια εσωτερική ζωή. Ένας πολίτης του κόσμου που δεν ησύχαζε ποτέ, ακόμη κι όταν πετύχαινε τους φιλόδοξους στόχους του. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν ένα «τέκνο των Βαλκανίων» γεννημένος στην ίδια πολυτάραχη και ενεργειακά ισχυρή γωνιά του πλανήτη μας, στην οποία ζούμε κι εμείς…
Ο ΤΕΣΛΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ
Αναζητώντας τις ρίζες του ανθρώπου που άλλαξε το πρόσωπο του πλανήτη μας, βελτιώνοντας τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ταξίδεψα σ’ ένα μικρό χωριό της Λίκα που ανήκει σήμερα στην Κροατία –στη Σμίλιαν κοντά στην κωμόπολη Γκόσπιτς. Ήταν 10 Ιουλίου του 1856 όταν, μια νύχτα γεμάτη αστραπές, γεννήθηκε, σ’ ένα σέρβικο σπίτι δίπλα στην ορθόδοξη εκκλησία του χωριού, ο μικρός Νίκολα, η λαμπρή μεγαλοφυΐα του οποίου θα τον μεταμόρφωνε σύντομα σε «Προμηθέα του Ηλεκτρισμού».
Από την πρώιμη παιδική του ηλικία ο Νίκολα επέδειξε μια ιδιοφυΐα και μια εφευρετικότητα που τον έκανε να ξεχωρίζει… Οι γονείς του Τέσλα ήταν Σέρβοι της Κράινα, οι πρόγονοι των οποίων ζούσαν σ’ αυτή την περιοχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας κρατώντας στο ένα χέρι το αλέτρι και στο άλλο το τουφέκι. Ο πατέρας του Μιλούτιν ήταν ο ορθόδοξος ιερέας του χωριού και η μητέρα του Τζούκα ήταν μια αγράμματη αλλά ταλαντούχα γυναίκα, προικισμένη με το χάρισμα της εφευρετικότητας.
Το σπίτι που γεννήθηκε και η σέρβικη ορθόδοξη εκκλησία στην οποία ιερουργούσε ο πατέρας του Μιλούτιν, καταστράφηκαν από τους Κροάτες εθνικιστές τόσο κατά τη διάρκεια του Β’ Π. Πολέμου, όσο και κατά τον πρόσφατο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το 2006 και με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τέσλα, το σπίτι του Τέσλα και η διπλανή ορθόδοξη εκκλησία, ανακατασκευάστηκαν και έγιναν μουσείο και θεματικό πάρκο. Στις 10 Ιουλίου του 2006 Σέρβοι και Κροάτες έβαλαν κατά μέρος τις εθνικιστικές του διαφορές για να τιμήσουν από κοινού την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Τέσλα… Στα εγκαίνια του Μουσείου στις 10 Ιουλίου του 2006 παρέστησαν και οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και Κροατίας και ήταν η πρώτη εκδήλωση που βρέθηκαν μαζί –ο Τέσλα ενώνει!
Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ INTERNET
Στην πρωτεύουσα της Σερβίας, στο Βελιγράδι, υπάρχει από το 1956 ένα μοναδικό Μουσείο, που φιλοξενεί την αυθεντική προσωπική κληρονομιά ενός ανθρώπου, ο οποίος πριν από έναν αιώνα οραματίστηκε έναν κόσμο διασυνδεμένο με επικοινωνιακά δίκτυα και Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας. Το Μουσείο Νίκολα Τέσλα, που βρίσκεται στην οδό Κρούνσκα 51, εκτός από την τεφροδόχο του επιστήμονα και εφευρέτη, που οραματιζόταν μια ενεργειακά απελευθερωμένη ανθρωπότητα, φιλοξενεί και χιλιάδες προσωπικά αντικείμενα, ντοκουμέντα, σημειώσεις, αποκόμματα εφημερίδων, τεχνικά σχέδια καθώς και μινιατούρες των σημαντικότερων εφευρέσεων του Τέσλα.
Η τέφρα του Τέσλα, που βρίσκεται μέσα σε μια μεταλλική σφαίρα, υπενθυμίζει τη ματαιότητα της ύπαρξης, αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του, αρκεί να έχει ιδανικά και οράματα. Το Μουσείο δεν φιλοξενεί μονάχα τα προσωπικά αντικείμενα του Τέσλα ή μινιατούρες των εφευρέσεων του. Εδώ φυλάσσονται 70.000 γράμματα, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες και 40 βραβεία και διπλώματα του μεγάλου Σέρβου εφευρέτη, τα οποία μετέφερε το 1952 ο ανιψιός του Σάβα Κοσάνοβιτς. Πρόκειται για ένα μέρος από την πολύτιμη κληρονομιά που άφησε ο Τέσλα στην ανθρωπότητα και μένει σχεδόν ανεκμετάλλευτη. Για όλους τους ανά τον κόσμοTeslomaniacs η επίσκεψη στο Μουσείο του Νίκολα Τέσλα είναι κάτι σαν ένα «προσκύνημα στη Μέκκα».
Είναι το μοναδικό Μουσείο παγκοσμίως, που φιλοξενεί την αυθεντική και προσωπική κληρονομιά του Τέσλα: Περίπου 160.000 αυθεντικά έγγραφα, γύρω στα 2.000 βιβλία και εφημερίδες, 1.200 ιστορικά τεχνικά εκθέματα, γύρω στις 1.500 φωτογραφίες και φωτογραφικές πλάκες από αυθεντικά τεχνικά αντικείμενα, όργανα και συσκευές καθώς και 1.000 περίπου σχέδια. Η μόνιμη έκθεση, με τα αντικείμενα του Τέσλα, εγκαταστάθηκε στο Μουσείο το 1955. Κατά καιρούς έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις, αλλά η βασική ιδέα παρέμεινε η ίδια: Στο πρώτο τμήμα εκτίθενται πράγματα που σχετίζονται με τη μνήμη και την προσωπική ζωή του Τέσλα. Στο δεύτερο τμήμα εκτίθενται τρισδιάστατα μοντέλα των εφευρέσεων του Τέσλα. Κατά διαστήματα το Μουσείο οργανώνει θεματικές εκθέσεις με έγγραφα, φωτογραφίες κ.α. για τη ζωή και το έργο του Τέσλα. Στο Μουσείο βρίσκεται και η προσωπική βιβλιοθήκη του Τέσλα, που περιλαμβάνει 786 τίτλους βιβλίων (ορισμένα πολύ σπάνια και δυσεύρετα), 323 τίτλους περιοδικών και σχεδόν 70.000 αποκόμματα εφημερίδων.
Το έχω επισκεφτεί πολλές φορές, άλλοτε ως ερευνητής κι άλλοτε ως «προσκυνητής», αλλά εδώ και αρκετό διάστημα είναι κλειστό διότι γίνεται ανακαίνιση του Μουσείου σ’ ένα πιο μοντέρνο concept.
Ο σημερινός διευθυντής του Μουσείου είναι ο δραστήριος Βλάντιμιρ Γιελένκοβιτς (VladimirJelenkovic), επί πολλά χρόνια δημοσιογράφος και εκδότης έντυπων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Είναι ένας άνθρωπος κατάλληλος για να μεταδώσει την επιστημονική φλόγα του Νίκολα Τέσλα. Συζητώντας μαζί του τον άκουσα να επιμένει πως ο Τέσλα ήταν στην πραγματικότητα ο πρωτεργάτης και προφήτης του Internetκαθώς είχε προβλέψει πως στο μέλλον είχε προβλέψει πως ολόκληρος ο πλανήτης θα ήταν διασυνδεδεμένος μ’ έναν πυκνό πληροφορικό και επικοινωνιακό ιστό: «μια εφημερίδα θα μπορεί να γράφεται στη μια ήπειρο και να τυπώνεται στην άλλη ήπειρο του πλανήτη μας». Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Τέσλα οραματιζόταν και προσπάθησε να υλοποιήσει ένα Παγκόσμιο Σύστημα μετάδοσης πληροφοριών και Ασύρματης Μεταφοράς Ενέργειας, –ένα είδος πληροφοριακού και «ενεργειακού Ίντερνετ» που έμοιαζε με «μαγεία» στους ανθρώπους της Βικτοριανής Εποχής. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου διότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση του οικονομικού-βιομηχανικού κατεστημένου των ΗΠΑ. Έριξε όμως τις πολύτιμες ιδέες του που ως γόνιμοι σπόροι απέδωσαν καρπούς στην εποχή μας όπου το internet αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο της καθημερινότητας μας.
Η «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» ΤΟΥ ΤΕΣΛΑ
Ο Τέσλα ήταν ένας ανθρωπιστής και οραματιστής επιστήμονας, που εξερεύνησε νέα και άγνωστα πεδία γνώσης. Ταυτόχρονα ήταν κι ένας άνθρωπος γεμάτος πνευματικές ανησυχίες, υπαρξιακά ερωτήματα και φιλοσοφικές αναζητήσεις. OΣπάσογιε Βλάιτς (SpasojeVlajic) είναι ένας Σέρβος ερευνητής, εφευρέτης, συγγραφέας και γκουρού της λεγόμενης «τεχνολογίας της συνείδησης». Έχει ανακαλύψει τη λεγόμενη «Φόρμουλα του Φωτός». Ο ίδιος έχει γράψει αρκετά βιβλία, τρία εκ των οποίων είναι για το Νίκολα Τέσλα. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το Να Σκέφτεστε σαν το Νίκολα Τέσλα. Είναι αρκετά «μεταφυσικός» αλλά και μελετάει τον Τέσλα πολλά χρόνια. Τον επισκέφτηκα στο σπίτι στο Ζάρκοβο του Βελιγραδίου και τον προέτρεψα να μου μιλήσει –με τη χαρακτηριστική φωνή ενός υπνωτιστή– για τις πιο «μεταφυσικές» πλευρές του Νίκολα Τέσλα:
«Στο δρόμο της Παν-ανθρωπότητας, ο Παν-άνθρωπος Τέσλα άφησε πίσω του μια πολύ φαρδιά πλανητική λεωφόρο. Ο μεγάλος σοφός Ινδός Βιβεκανάντα, όταν βρέθηκε στη παρέα του Τέσλα ξαφνιάστηκε και σ’ ένα γράμμα του έγραψε πως η καταγωγή του Τέσλα είναι πιο βαθιά από τους Ινδουιστικούς θεούς, επειδή ο Τέσλα μπροστά του κατάφερε να παρουσιάσει τη δημιουργία, τη διάρκεια και τη αποσύνθεση των φυσικών φαινομένων. Ο Τέσλα απέκτησε έτσι χαρακτηριστικά που είχαν και ο Σίβα, και ο Βίσνου.
»Η θρησκεία των Ινδών, ο Ινδουισμός, εξηγεί τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τους θεούς του… Ο Τέσλα είχε τη γνώση να δημιουργήσει σφαιρικές αστραπές, να τις διατηρήσει και να τις διαλύσει. Αυτό ήταν τότε κάτι το θαυμαστό.
»Ο Τέσλα μας έκανε να καταλάβουμε ότι μέσω των ορμονικών αδένων, της Υπόφυσης, Επίφυσης και του θυρεοειδή αδένα, τη σχέση του νου με το σώμα μας. Και με τις σκέψεις μας να κυβερνάμε το σώμα μας. Σ’ αυτό το δρόμο είναι και τα τσάκρα. Τα ενεργειακά κέντρα μέσω των οποίων ο άνθρωπος ανταλλάσσει την ενέργεια του με το σύμπαν.
»Όταν αναφερόμαστε στο Νίκολα Τέσλα εννοούμε συνήθως τον μεγάλο εφευρέτη. Ο Τέσλα με τις εφευρέσεις του, όπως λένε κάποιοι ειδικοί, ανακάλυψε, εφηύρε τον εικοστό αιώνα. Πως ένας άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τον 20ο αιώνα; Στα προϊστορικά χρόνια οι πιο σημαντικές εφευρέσεις του ανθρώπου ήταν η χρήση της φωτιάς και ο τροχός. Χιλιάδες χρόνια η φωτιά και ο τροχός αποτελούσαν τη βάση όλων τεχνολογιών. Ακόμη και η Βιομηχανική Επανάσταση με την ατμομηχανή του Βατ, δεν είναι παρά μια αναπτυγμένη τεχνολογία της φωτιάς και του τροχού…
»Τότε έγινε η καταπληκτική μεταμόρφωση στην οποία ο Τέσλα έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο. Εφευρίσκοντας το εναλλασσόμενο ρεύμα και τον επαγωγικό κινητήρα, ο Τέσλα ουσιαστικά την παλιά τεχνολογία της φωτιάς και του τροχού τη μεταμορφώνει σε «ηλεκτρική ρόδα» και σε χρήση του φωτός (ηλεκτρομαγνητισμός), που είναι η πιο λεπτεπίλεπτη φωτιά. Οι εφευρέσεις του Τέσλα παράγοντας δισεκατομμύρια κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν τον Τέσλα στο επίπεδο των πιο σημαντικών ανθρώπων της ανθρωπότητας, εκείνων που είχαν την απολλώνια δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο…
»Πως; Πριν από τον Τέσλα ο πλανήτης μας ήταν σβησμένος, αόρατος από το Σύμπαν. Με χρήση των εφευρέσεών του ο πλανήτης μεταμορφώνεται και τα φώτα των πόλεων φαίνονται από το διάστημα. Ο Τέσλα από τη Γη έφτιαξε ένα μικρό Ήλιο. Αλλά να μιλάμε για τον Τέσλα μόνο ως εφευρέτη και να αγνοήσουμε την πιο ολιστική του άποψη για τον κόσμο, τότε θα κάναμε μεγάλο λάθος και θα ήμασταν άδικοι απέναντι σε αυτή τη μεγαλοφυΐα.
»Ο Τέσλα, επειδή έδωσε φτερά στην τεχνολογία του 20ου αιώνα, είναι το παρελθόν μας, αλλά είναι και το παρόν μας. Επειδή, αν σταματούσαν να εφαρμόζονται οι εφευρέσεις του Τέσλα θα σταματούσε να υπάρχει αυτός ο πολιτισμός. Αλλά ο Τέσλα είναι και το μέλλον μας. Με ποια έννοια; Ο Τέσλα δημιούργησε βάση για ένα νέο κλάδος της επιστήμης: τη Φυσική και Τεχνολογία της Συνείδησης. Μέσα στα πλαίσια της τεχνολογίας αυτής που είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα η κβαντική ιατρική ή ενεργο-πληροφοριακή φυσική. Ο Τέσλα δίνει μεγάλη δυνατότητα στις σκέψεις μας Αυτός πιστεύει ότι ο άνθρωπος, ως νοητικό όν, είναι προδιαγραμμένος να εκμεταλλεύεται τις απεριόριστες δυνάμεις της Φύσης… Ο Τέσλα ισχυρίστηκε πως οι απεριόριστες ενέργειες της φύσης αντιδρούν στην ανθρώπινη σκέψη, ενεργοποιούνται απ’ αυτή…»
Ενδιαφέρουσες αναμφίβολα οι απόψεις του Σπάσογιε Βλάιτς σχετικά με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του Τέσλα. Απόψεις που είναι κοντά στις σύγχρονες θεωρίες σχετικά με την Κβαντική Φυσική και την επίδραση της ανθρώπινης σκέψης σ’ ένα πληροφοριακά διαμορφωμένο Σύμπαν. Άλλωστε ο Τέσλα πίστευε στη Θεωρία του Αιθέρα (ως αόρατου συνεκτικού στοιχείου που συνδέει και «κρατάει» το Σύμπαν) η οποία στην εποχή μας επαναδιατυπώνεται σε κβαντικο-φυσικά πλαίσια. Η ουσία είναι πως όσο μελετά κανείς το έργο και τις ιδέες του Τέσλα τόσο περισσότερο εκπλήσσεται από το γεγονός πως καταφέρνουν να είναι πάντα στο πνεύμα του μέλλοντος…
ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΤΙΝ ΜΙΛΑΝΚΟΒΙΤΣ
Στην εποχή μας η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη εκπομπή των λεγόμενων «αερίων θερμοκηπίου» (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο κ.α.) φτάνει ως τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας εμποδίζοντας ολοένα και περισσότερα την ηλιακή ακτινοβολία να αντανακλαστεί στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία του πλανήτη μας αυξάνει, οι πάγοι των πόλων λιώνουν, και η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει απειλώντας τις παράκτιες ζώνες και τη βιοποικιλότητα. Αυτές οι κλιματολογικές μεταβολές απειλούν θανάσιμα τους ανθρώπους αλλά και τα υπόλοιπα ζωντανά είδη του πλανήτη μας. Όμως αυτές οι κλιματολογικές μεταβολές δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Γης…
Ο διάσημος Σέρβος γεωφυσικός Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς (MiutinMilankovic) ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εξήγησε επιστημονικά τους κλιματολογικούς κύκλους. Υποστήριξε πως το κλειδί για τις κλιματολογικές μεταβολές του παρελθόντος ήταν οι αλλαγές στην ηλιακή ακτινοβολία που οφείλονταν στις περιοδικές μεταπτώσεις του άξονα της Γης. Υπάρχουν τρεις κύριες φάσεις μεταπτώσεων. Η πρώτη αφορά την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, που γίνεται περισσότερο ελλειπτική και κατόπιν επανέρχεται στην αρχική της μορφή και έχει περιοδικότητα 100.000 χρόνων. Η δεύτερη αφορά την περιστροφή της Γης και τη μετάπτωση του άξονα της, που κάνει έναν πλήρη (νοητό) κύκλο κάθε 26.000 χρόνια (γνωστός και ως «ζωδιακός κύκλος»). Η τρίτη αφορά την μικρή αλλαγή της τροχιάς της Γης που αλλάζει λίγες μοίρες κάθε 40.000 χρόνια περίπου. Και οι τρεις αυτές μεταβολές επηρεάζουν καθοριστικά τη θερμοκρασία και το κλίμα του πλανήτη μας. Κι αυτό ήταν κάτι που πριν από έναν αιώνα ανακάλυψε ο Βαλκάνιος Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς.
Λιγότερο γνωστός παγκοσμίως από τον Νίκολα Τέσλα, αλλά εξίσου μοναδικός και αξιόλογος επιστήμονας ο Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς(1879-1958), ήταν ένας Σέρβος μαθηματικός που ειδικεύτηκε στην αστρονομία και στη γεωφυσική. Πέρυσι γιορτάστηκαν στη Σερβία τα 130 χρόνια από τη γέννηση του και μια μεγάλη ειδική έκθεση έλαβε χώρα στο κέντρο του Βελιγραδίου. Την επισκέφτηκα συνοδευόμενος από τον καλό μου φίλο (Σλομπόνταν Βίτκοβιτς – Βίτα), SlobodanVitkovic – Vita) που είναι ο καλύτερος τεχνίτης του βιτρό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ζωγράφος, δάσκαλος των αρχαίων τεχνικών τοιχογραφίας και αγιογραφίας. Ο Βίτα διδάσκει τις τεχνικές αυτές σε μία ιδιωτική σχολή στο Βελιγράδι. Ο ίδιος είναι εφευρέτης και ένας μεγάλος εξερευνητής του ανεξήγητου αλλά με επιστημονικά μέσα. Είναι ένας πραγματικός «μάγος» και σύγχρονος αλχημιστής με άπειρες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στο χώρο της αναζήτησης. Μεγάλος γνώστης του Τέσλα. Αλλά όμως η μεγάλη του αδυναμία είναι ο Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς για τον οποίο προθυμοποιήθηκε να μου μιλήσει:
«Στη Σερβία πάντα εμφανίζονταν πολύ ιδιαίτεροι και ταλαντούχοι άνθρωποι ως προς τις φυσικές επιστήμες. Είχαμε καταπληκτικούς φυσικούς, αστρονόμους και μαθηματικούς, όπως είχαμε και καλούς μυθιστοριογράφους. Στην παγκόσμια τέχνη και επιστήμη μία μικρή χώρα όπως είναι η Σερβία συνείσφερε με τη δική της ‘’μερίδα του λέοντος’’. Υπάρχουν πολλά κορυφαία ονόματα, ξεκινώντας ακόμη από το 18ο αιώνα με τον Ρούτζερ Μπόσκοβιτς που τα δικά του μαθηματικά θεωρήματα ισχύουν ως και σήμερα. Ο επόμενος μεγάλος επιστήμονας είναι ο Μιχάηλο Πούπιν που υλοποίησε τα επιστημονικά του έργα στις ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος επιστήμονας που έδωσε η Σερβία και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου είναι ο Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς. Έχουμε άλλον έναν άνθρωπο που δεν ήταν ακριβώς ‘’επιστήμονας’’ αλλά ήταν μια ιδιαίτερη μεγαλοφυΐα ανεκτίμητης αξίας, πρόκειται για τον Νίκολα Τέσλα. Ο ίδιος δεν ονόμαζε τον εαυτό του επιστήμονα αλλά εφευρέτη, επειδή η διαφορά μεταξύ εφευρέτη και επιστήμονα είναι μεγάλη…
»Ο Νίκολα Τέσλα ήταν μηχανικός και η μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε για να φτάσει σε πρακτικά και πειραματικά αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετική και ανορθόδοξη από τη μεθοδολογία ενός επιστήμονα, που παρατηρώντας το πρόβλημα τοποθετεί το θεώρημα, και όταν το βάζει σωστά επιλύει το μισό πρόβλημα.
» Ο Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες του κόσμου και στη Σερβία φοράει το λάβαρο της σέρβικής επιστήμης. Αυτός όμως προσπαθούσε να βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα την δεκαετία του 1930 με όλες τις δυνάμεις του προσπάθησε να πείσει το καθεστώς να κτίσει στο βουνό Άβαλα, δίπλα στο Βελιγράδι, ένα αστεροσκοπείο, λέγοντας ότι θα είναι το πιο σύγχρονο της Ευρώπης. Δυστυχώς αυτό το όνειρό του δεν πραγματοποιήθηκε…
»Ο Μιλάνκοβιτς επισήμανε πριν από πολλά χρόνια ότι το βόρειο μαγνητικό ημισφαίριο κινείται. Σήμερα είναι πολύ επίκαιρο αυτό το θέμα καθώς όλοι είναι φοβισμένοι για τι θα γίνει. Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης έχουν αλλάξει αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Αυτό το έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι και οι γεωλόγοι εξερευνώντας τα απολιθώματα που δείχνουν που ήταν κάποτε ο άξονας του μαγνητικού βορρά και που είναι σήμερα και φαίνεται ότι ο βορράς δεν ήταν πάντα εκεί που είναι σήμερα.
»Ο Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς γεννήθηκε το 1879 στο Ντάλι, που σήμερα ανήκει στην Κροατία. Το 2009 γιορτάσαμε τα 130 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Μιλανκοβιτς μελετούσε τη μετεωρολογία και τις σχέσεις της με το ηλιακό σύστημα. Μελετώντας τις τεράστιες περιόδους που ξεπερνούσαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια έδειξε μέσα από τι φάσεις πέρασε η Γη και από τι φάσεις μελλοντικά μπορεί να περάσει.
»Αλλά έχει ενδιαφέρον ότι ο Μιλάνκοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας. Στη συνέχεια άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τις επιρροές των συμπαντικών φαινομένων στο κλίμα της Γης. Αυτός είναι ακόμη και σήμερα ο μεγαλύτερος κλιματολόγος που υπήρξε ποτέ στη Γη. Ήταν κλιματολόγος, αστρονόμος, μαθηματικός, αστροφυσικός, συγγραφέας… Σ’ όλες τις θεωρίες του είχε μια τεράστια δυνατότητα να κατανοεί το χώρο, να εστιάζεται στα σημεία που παρουσιάζουν το πρόβλημα. Είχε ένα φανταστικό ταλέντο να βλέπει το πρόβλημα από τη σωστή γωνία. Ξέρετε η σωστή παρατήρηση του προβλήματος είναι μισή του λύση. Εάν δεν είχε το κατάλληλο επιστημονικό μηχάνημα ή τα εργαλεία που χρειαζόταν για να μετρήσει κάτι, τα έκανε μόνος του.
»Όλη η μαθηματική του εργασία και οι εξισώσεις με τις οποίες εξηγούσε τις μετεωρολογικές αλλαγές στον πλανήτη μας, τα έκανε την περίοδο που δεν είχαμε ακόμη βοηθητικά μέσα, όπως σήμερα που έχουμε τους υπολογιστές κλπ. Το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς του το έκανε στον κήπο του, μπροστά στο σπιτάκι του, βλέποντας τον Δούναβη… Δημιούργησε τους κανόνες σχετικά με το ‘’στραβό φωτισμό του Ήλιου’’ πάνω στον πλανήτη Γη που επηρεάζει το κλίμα… και τις μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές των μεγάλων αποστάσεων που σύντομα αποδείχτηκαν πολύ σωστές. Τις θεωρίες του τις έχουν υιοθετήσει οι γεωλόγοι, οι αρχαιολόγοι και άλλοι γιατί τους βοήθησε να επιλύσουν τα δικά τους μυστήρια.
»Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που έχει σχέση με τον Μιλάνκοβιτς είναι το ημερολόγιο. Δημιούργησε το πιο ακριβέστερο ημερολόγιο στον κόσμο. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν περίπου τριακόσια διαφορετικά ημερολόγια, πέρα αυτό το επίσημο που χρησιμοποιούμε… Πολλοί λαοί, πολλοί πολιτισμοί ο καθένας έκανε το ημερολόγιό του. Οι Ινδιάνοι έχουν το δικό τους, οι Εβραίοι το δικό τους, αλλά κανένα δεν είναι ορθό. Ο Μιλάνκοβιτς έφτιαξε το πιο σωστό ημερολόγιο και αποδέχτηκε στο οικουμενικό συνέδριο στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολής. Υπήρχε πρόταση από την εκκλησία να το νομιμοποιήσουν και να το χρησιμοποιούν, αλλά για άγνωστους λόγους υιοθετήθηκε κάποιο άλλο ημερολόγιο και όχι το δικό του. Για να καταλάβετε πόσο ακριβές ήταν, έκανε λάθος μόλις ενός δευτερολέπτου στα 100 χρόνια!
»Αυτό το τμήμα της έκθεσής για τον Μιλάνκοβιτς αφορά το έργο του σε σχέση με τις αστρονομικές έρευνες που έκανε για να βρει τους τρεις κύκλους που επηρεάζουν τις κλιματολογικές αλλαγές πάνω στη Γη. Αυτοί οι τρεις κύκλοι παρουσιάζονται εδώ με ομοιώματα που δείχνουν πως η αλλαγή του γήινου άξονα αλλάζει και το φωτισμό της Γης. Αυτό το ομοίωμα της διαδικασίας δείχνει πως ο άξονας της Γης με προέκταση στον ουρανό, κάνει κύκλο κάθε 26.000 χρόνια. Όλα αυτά επηρεάζουν το κλίμα στη Γη και δημιουργούν την εμφάνιση των Παγετώνων. Έτσι βρισκόμαστε εδώ με τους πλανήτες του εσωτερικού ηλιακού συστήματος, δηλαδή τον Άρη, την Αφροδίτη, τον Ερμή και τη Γη. Ο Μιλάνκοβιτς έκανε τότε τους υπολογισμούς της θερμοκρασίας του Άρη και έκανε λάθος μόλις ένα βαθμό από την θερμοκρασία που η ΝΑΣΑ μέτρησε στον Άρη, και αυτός έκανε τους υπολογισμούς με το χέρι μέσα στο γραφείο του!
»Εδώ μπορούμε να δούμε την απόλυτη απόδειξη της ακρίβειας των υπολογισμών του, πάνω σε αυτό το σταλακτίτη βγαλμένο από ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο στη Μεσόγειο, που αυτές οι γραμμές δείχνουν τις περιόδους των παγετώνων, και αυτές ακριβώς συμπίπτουν με τις ημερομηνίες που ανακάλυψε ο Μιλάνκοβιτς. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη και αναμφισβήτητη απόδειξη της ακρίβειας των υπολογισμών του…»
Είχα μείνει κυριολεκτικά άφωνος. Ιδού άλλο ένα λαμπρό επιστημονικό μυαλό, μια ακόμη μεγαλοφυΐα γεννημένη στα ταραγμένα Βαλκάνια, στην οποία η ανθρωπότητα οφείλει πολλά. Κάτω από τα πόδια μας, εμείς εδώ που κατοικούμε σ’ αυτή τη χερσόνησο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέπει να ξέρουμε πως υπάρχει συσσωρευμένη πολύ ενέργεια τόσο τεκτονική, όσο και γεωμαγνητική. Ενέργεια που, όπως λέει και ο Δρ. Βέλιμιρ Αμπράμοβιτς (VelimirAbramovic), δημιουργεί ένα ισχυρό δυναμικό και μαγνητικό πεδίο που επηρεάζει τις νοητικές και πνευματικές διεργασίες των ανθρώπων που γεννιούνται και ζουν στα Βαλκάνια. Οι πιο ευαίσθητοι και οι πιο ανοικτοί Βαλκάνιοι «ενεργοποιούνται» πιο εύκολα και ανοίγονται προς το Σύμπαν και το άγνωστο. Τέτοιοι ήταν ο Νίκολα Τέσλα και ο Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι;
Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο υπήρξε ένα ταξίδι μου (Αύγουστος 2010) στη Σερβία όπου, εκτός από τις συναντήσεις με αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται με το έργο και τις ιδέες του Νίκολα Τέσλα, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή και με το έργο και τις ανακαλύψεις του Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς, παρακολουθώντας σχετική έκθεση στο κέντρο του Βελιγραδίου και συζητώντας γι’ αυτόν με Σέρβους ερευνητές.
Πήγες-βιβλιογραφία
Ο θαυμαστός Κόσμος του Τέσλα, Γιώργος Στάμκος, Άγνωστο 2004
Νίκολα Τέσλα: Ο Προφήτης του 21ου Αιώνα, Γιώργος Στάμκος, Αρχέτυπο 1999
Τέσλα: Ο Απαγορευμένος Επιστήμονας, Γιώργος Στάμκος, Άγνωστο 2007
Οι Εφευρέσεις μου, Νίκολα Τέσλα, Άγνωστο 2007
Για επικοινωνία με τον Γ. Στάμκο: stamkos@post.com