Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΟΜΠΡΕΛΙΝΟ

ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΟΜΠΡΕΛΙΝΟ

Ξέρετε πως μια φορά και ένα καιρό, υπήρχε κάπου ένας πολύ όμορφος παράξενος ωκεανός; Και ξέρετε ένα από τα πιο παράξενα πράγματα που είχε εκείνος ο ωκεανός;
Είχε μπόλικες γυάλες πολλών λογιών, που όλες τους είχαν μέσα τους νερό και λογιών λογιών ψαράκια.
Άλλες γυάλες ήταν βυθισμένες, άλλες μισοβυθισμένες και άλλες επέπλεαν. Όλες τους, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, ήταν χρωματιστές - γυαλιστερές και διάφανες. Αστραποβολούσαν κάτω από τις ακτίνες του ήλιου και λικνιζόντουσαν στον ρυθμό του ωκεανού με μια πρωτόγνωρη μουσική!
Καλά! Άλλο να σας το λέω και άλλο να το βλέπετε αυτό το υπέροχο θέαμα!!
Λοιπόν, σε μια από αυτές τις γυάλες ζούσε ένα τοσοδούλικο ψαράκι, που είχε πάντα μαζί του ένα πολύχρωμο ομπρελίνο. Όχι ,δεν ήταν ένα απλό ομπρελίνο αυτό, σαν και αυτά που κρατούν οι κυρίες για την βροχή ή τον ήλιο. Αυτό το ομπρελίνο ήταν για το ψαράκι μας μέρος του εαυτού του. Το αγαπούσε πολύ και δεν το αποχωριζόταν καθόλου και βέβαια πάντα το είχε αγκαλιά όταν κοιμόταν. Κάθε φορά που στενοχωριόταν, τρόμαζε ή έκλαιγε, το ψαράκι μας χωνόταν μέσα στο ομπρελίνο του και κανείς εκεί δεν το έβρισκε, οπότε και δεν το ενοχλούσε. Άλλοτε το χρησιμοποιούσε για μπαστουνάκι, άλλοτε ως αλεξίπτωτο και άλλοτε απλά το άνοιγε για να μαζεύει χρώματα από το ουράνιο τόξο και να γίνεται πιο όμορφο.
Ο καιρός περνούσε και το ψαράκι μας μεγάλωνε και μαζί του μεγάλωνε και το πολύχρωμο ομπρελίνο του, με αποτέλεσμα η γυάλα του να του φαίνεται μέρα με την μέρα πιο μικρή! Έφτασε λοιπόν η εποχή που είχαν μεγαλώσει τόσο πολύ που κάθε φορά που άνοιγε το ομπρελίνο του έπρεπε να προσέχει πάρα πολύ για να μην κάνει καμιά ζημιά και χαράξει τη γυάλα του. Α! δεν γινόταν αλλιώς. Ή έπρεπε να το παρατήσει και να μην ξανανοίξει το αγαπημένο του ομπρελίνο κάτι που το απέκλειε, ή να φύγει από τη γυάλα του και να κολυμπήσει στον ωκεανό.
Το αποφάσισε λοιπόν και αφού έκανε τις κατάλληλες προετοιμασίες, έκανε το σταυρό του και ξεκίνησε για το μεγάλο σάλτο (Μορτάλε), από τη γυάλα προς τον ωκεανό. Και ξέρετε τώρα τι προετοιμασίες έκανε το ψαράκι μας, ε; Για όσους δεν ξέρουνε, εγώ θα σας το πω. Ένα από τα πρώτα που έκανε, ήταν να αφήσει ανοικτό το ομπρελίνο του για αρκετές ηλιόλουστες μέρες για να μαζέψει λάμψη από τον ήλιο. Επέλεξε να το αφήσει ανοικτό και τις μέρες που είχε βγει στον ουράνιο το ουράνιο τόξο, έτσι το ομπρελίνο του μάζεψε και φρέσκαρε τα χρώματα του χάρη στο ουράνιο τόξο. Συγχρόνως όλες αυτές τις μέρες το αναζωογόνησε με το φρέσκο ολοκάθαρο αέρα. Έτσι, μόνο και μόνο, για να σιγουρευτεί πως το αγαπημένο του ομπρελίνο δεν θα είχε ούτε υποψία υγρασίας. Στη συνέχεια μάζεψε δυο τρία πραγματάκια που θα του ήταν απαραίτητα στο νέο τόπο που θα πήγαινε. Όλα ήταν έτοιμα και μια ηλιόλουστη Κυριακή έκανε το πολυπόθητο άλμα του και ββββζζζ μπλουμ βρέθηκε την επόμενη στιγμή να κολυμπάει μόνο του μέσα στον ωκεανό!!
Ήταν πολύ ενθουσιασμένο και γεμάτο ενέργεια και του ήρθε πολύ ξαφνικό η πρώτη επαφή του με τον ωκεανό. Βλέπετε δεν περίμενε να βρει τόση διαφορά θερμοκρασίας του νερού από το νερό της γυάλας του. Σύντομα όμως συνήλθε από το σοκ και χαρούμενο βάλθηκε να κάνει τις εξερευνήσεις του. Στην αρχή δειλά δειλά και στην συνέχεια με πιο πολύ θάρρος. Πρώτα από όλα βέβαια ταχτοποίησε τα πράγματα του σε κάποια κοράλλια που του άρεσαν πολύ. Τα κοράλλια που διάλεξε ήταν κόκκινα, μεγάλα, λαμπερά με πάρα πολλές προεξοχές. Τα φρόντιζε επιμελώς καθημερινά και με πολύ καλή διάθεση. Αυτά ήταν τα πρώτα κοράλλια που αντίκρισε με τη βουτιά του στον ωκεανό και θεώρησε πως ήταν τα πιο όμορφα στον κόσμο και κατάλληλα για να ζήσει με ασφάλεια ανάμεσα τους. Βλέπετε, είχαν τόσες προεξοχές που τα άλλα πλάσματα φοβόντουσαν να τα πλησιάσουν. Ακόμα και όταν διαπίστωσε πως λίγο πιο μακριά υπήρχαν πιο καλοσχηματισμένα κοράλλια, μεγαλύτερα και με λιγότερες προεξοχές, δεν τους έδινε ιδιαίτερη σημασία. Εκείνο εξακολουθούσε να θεωρεί πως τα δικά του είναι τα καλύτερα και είχε αφοσιωθεί στην φροντίδα τους. Φρόντιζε να τα διατηρεί καθαρά, απομακρύνοντας τις σκόνες και τα ζιζάνια τους. Βλέπετε το ψαράκι μας τα είχε αγαπήσει τα κοραλλάκια του και ας είχαν πολλές προεξοχές και ας το γρατζουνούσαν στο ευαίσθητο δερματάκι του. Όταν μάλιστα, κάποιες φορές, οι γρατζουνιές κακοφόρμιζαν χωνόταν κάτω από το πολύχρωμο ομπρελίνο του και εύρισκε εκεί την παρηγοριά και τη θεραπεία του. Όμως αρκετές φορές μένανε ουλές στο κορμάκι του άλλοτε μικρές και ανεπαίσθητες και άλλες πιο εμφανής. Δεν θεωρούσε βέβαια το ψαράκι μας πως έφταιγαν πάντα οι κοφτερές προεξοχές των κοραλλιών του και γενικά πως έφταιγαν μόνο τα κοράλλια του για τα τραύματα του. Ήταν και που και εκείνο κάποιες φορές γινόταν απρόσεκτο στις κινήσεις του ή που δεν είχε την ικανότητα να τα πλησιάσει στα δύσκολα σημεία τους χωρίς να πληγωθεί.
Ε, δεν ήταν βέβαια και το μόνο ψαράκι που είχε ουλές. Όλα τα ψαράκια είχαν τις δικές τους ξεχωριστές ουλές και ομολογώ πως κάποια ψάρια είχαν τέτοιες ουλές που τους πρόσδιδαν γοητεία και κύρος. Ε, όπως και να το κάνουμε αλλιώς ήταν οι ουλές από γρατζουνιές κοραλλιών και αλλιώς οι ουλές από μάχη με μεγαλύτερα ψάρια ή από αγκίστρια ή αράχνες κ.λ.π.
Ναι!! Ναι!! Καλά το είπα, μην παραξενεύεστε. Από τα παράξενα και περίεργα του ωκεανού αυτού ήταν πως εκτός από καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια, τσούχτρες είχε και βδέλλες, αράχνες. αλεπούδες, λογιών λογιών φίδια, πινόκιο κ.ά. Πω πω!!!! πινόκιο που ανακάλυψε το ψαράκι μας με μεγάλες και με τεράστιες μύτες!! Δεν το χώραγε ο νους του πως υπήρχαν τόσοι πολλοί!!! Όμως ανακάλυψε και πανέμορφες πεταλούδες, πασχαλίτσες πάνω σε τριανταφυλλιές, αστερίες, μερικά μαργαριτάρια και άλλων λογιών πανέμορφα πλασματάκια Με αρκετά έγινε φιλαράκι, και μάλιστα μετά από καιρό κατάφερε να γίνει πολύ κολλητό φιλαράκι με δύο-τρία από αυτά.
Λοιπόν κάποιο χειμωνιάτικο απόγευμα καθώς ψαράκι μας γύρισε από τα ψώνια του, ανακάλυψε πως γύρω από τα κοράλλια του είχαν μπερδευτεί αγκαθωτά σύρματα. Τι τρομαχτικά που ήταν και πόσο ασχήμιζαν τα κοραλλάκια του αυτά τα παλιοσύρματα!! Α, το δίχως άλλο έπρεπε να τα ξετυλίξει και να τα απομακρύνει από την κατοικία του. Έτσι σκέφτηκε, που λέτε το ψαράκι μας και βάλθηκε να τα ξετυλίξει. Μάταια όμως, το μόνο που κατάφερνε ήταν να τυλίγονται περισσότερο σε άλλο σημείο των κοραλλιών και εκείνο να αποκτά νέα σημάδια Ούφ! Δεν ήξερε πια τι να κάνει, όσο και αν σπούσε το κεφαλάκι του για να βρει λύση δεν μπορούσε! Τα παρατούσε μονάχα, όταν κάποιες φορές καθώς τα ξεμπέρδευε περνούσε ρεύμα. Ναι ναι! Καλά ακούσατε περνούσε ρεύμα άλλοτε λιγότερο δυνατό άλλοτε περισσότερο αλλά ήταν αρκετό για γίνουν νέες πληγές αλλά και κάποιες από παλιές στο δέρμα του ψαρακιού μας να ανοίξουν ξανά. Και όταν γινόταν αυτό ξαναχωνόταν κάτω από το ομπρελίνο του και έσπαγε το μυαλουδάκι του να βρει λύση. Μια μέρα λοιπόν σε μια από τις απεγνωσμένες του απόπειρες χρησιμοποίησε το ομπρελίνο του για να απομακρύνει τα σύρματα από τα κοραλλάκια του. Έπιασε την πλαστική λαβή του ομπρελίνου του και με το που ακούμπησε με την άλλη άκρη του στα σύρματα η καταστροφή έγινε αστραπιαία. Το ρεύμα που εκείνη τη στιγμή υπήρχε στα σύρματα, έτρεξε σαν τρελό μέσα στο ομπρελίνο και του χάρισε μπόλικες τρύπες στο ύφασμα του!
- Πω πω καταστροφή!! Τι βλακεία έκανα!! Και τώρα τι πρέπει να κάνω; Σκεφτόταν το ψαράκι μας καθώς κοίταζε απογοητευμένο το αγαπημένο του ομπρελίνο.
Ένιωθε όσο περνούσε ο καιρός, όλο πιο αδύναμο και πιο απογοητευμένο με το να μην καλυτερεύει την κατάσταση. Το νερό στην περιοχή εκείνη του ωκεανού είχε θολώσει πολύ από τα μελάνια που έριχναν οι σουπιές και τα καλαμάρια αλλά και από το ανακάτεμα του βυθού από τα χταπόδια και από τα χέλια, Τρίχες από τις αλεπούδες και ιστοί από τις αράχνες είχαν κάνει την διαβίωση του πλέον πολύ δύσκολη. Όλο και περισσότερο μπερδεύονταν και ένιωθε διαρκώς και πιο αδύναμο.
Τι έπρεπε να κάνει λοιπόν; Να γυρίσει πίσω στη γυάλα του, το συμβούλεψε ένα από τα κολλητάρια του. Α, ΌΧΙ, ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ είπε κατηγορηματικά το ψαράκι μας. Δεν ήθελε με τίποτα να κάνει πισωγυρίσματα. Στενάδα είχε η γυάλα του τότε που έφυγε, πόσο μάλλον τώρα που είχε μεγαλώσει πιο πολύ.
- Να ξαναπροσπαθήσεις να βγάλεις τα αγκαθωτά σύρματα, και να καθαρίσεις το νερό, του πρότεινε ένα άλλο. Ο επιμένων νικά (θυμίζοντας του μια παλιά ανθρώπινη ρήση).
Όμως, ούτε αυτό του φαινόταν εφικτό πλέον. Το είχε προσπαθήσει τόσες και τόσες φορές και παρόλο που κάποιες φορές έδειχνε να πάει να καθαρίσει το νερό ή να μην έχουν ρεύμα έστω τα σύρματα, η κατάσταση όσο πήγαινε γινόταν χειρότερη. Λοιπόν το αποφάσισε, να πάρει τα μπογαλάκια του και να πάει σε άλλη μεριά του ωκεανού και ίσως να συναντήσει τα κατάλληλα κοράλλια για αυτό. Το ήξερε πως θα ήταν πολύ δύσκολος ο αποχωρισμός του από τα αγαπημένα του κοράλλια γιατί είχε ζήσει και πολύ ωραίες στιγμές μαζί τους. Όμως πλέον έβλεπε πως ίσως να ήταν καλύτερα και για αυτά το να απομακρυνθεί από αυτά. Ίσως κάποιο άλλο ψαράκι να είχε τον τρόπο να του αφαιρέσει τα αγκαθωτά σύρματα ή να μπορεί να ζει μαζί με αυτά.
-Μα που θα πας; είναι τόσο επικίνδυνος ο ωκεανός και εσύ ένα μικρούλικο ψαράκι. Άσε που θα σε χάσουμε και θα μας χάσεις αν απομακρυνθείς. Που θα πας μοναχούλι σου είπαν ανησυχώντας τα κολλητάρια του.
-Μα και εδώ επικίνδυνα έχουν γίνει τα πράγματα για μένα. Όσο για την φιλία μας, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε δεν θα πάψουμε να είμαστε φιλαράκια και να έχουμε επικοινωνία. Όταν οι ψυχές θέλουν να είναι μαζί βρίσκουν πάντα τον τρόπο και είναι. Είπε το ψαράκι στα φιλαράκια του και εκείνα το παραδέχτηκαν πως έτσι όντως γίνεται στις πραγματικές αγάπες.
Όταν λοιπόν τα φιλαράκια του ψαρακιού μας κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να το μεταπείσουν, άρχισαν να το βοηθούν στο να μαζέψει τα πράγματα του και να επισκευάσει το αγαπημένο του ομπρελίνο. Οι φίλες του οι πεταλούδες του έδωσαν πολύχρωμα φτερά και μπάλωσε το ομπρελίνο του. Τα κοχύλια του χάρισαν μαργαριταράκια που τα κρέμασε στην άκρη της κάθε μπανέλας του ομπρελίνου του, οι αστερίες του χάρισαν ασημόσκονη για ασημένια λάμψη που φώτιζε ακόμα και μέσα στο σκοτάδι. Και έτσι, το ψαράκι μας με την βοήθεια των αγαπημένων του φιλαρακιών, κατάφερε να αναστηλώσει και να ανανεώσει το ομπρελίνο του. Και για πάντα είχε μαζί του τα κομματάκια που του χάρισαν τα φιλαράκια του.
Το αποφάσισε λοιπόν το ψαράκι μας και αφού έκανε τις προετοιμασίες του, ξεκίνησε γεμάτο με την εμπειρία, το πείσμα για να πετύχει και με νέα ενέργεια και όνειρα για την αναζήτηση της νέας του περιοχής!
- Να μας γράφεις συχνά τα νέα σου ψαράκι μας και καλή τύχη !!! του ευχήθηκαν τα φιλαράκια του.
Και έτσι και έγινε! Το ψαράκι επικοινωνούσε ταχτικά με τα φιλαράκια του παρόλο που απέκτησε και νέους φίλους στην ανατολικοδυτική περιοχή του ωκεανού που εγκαταστάθηκε.
Και έτσι έζησε αυτό καλά στην νέα του περιοχή, και εμείς καλύτερα!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου