Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Γιατί πονάμε στην περίοδο;

Γιατί πονάμε στην περίοδο;

Γιατί πονάμε στην περίοδο;
Πού οφείλονται οι πόνοι της περιόδου και πώς να τους αντιμετωπίσω;
Φανταστείτε την μήτρα ως ένα κοίλο ινομυώδες όργανο μεγέθους γροθιάς. Η αποστολή της είναι να φιλοξενήσει το έμβρυο που θα αποτελέσει το μελλοντικό σας μωράκι. Κάθε μήνα λοιπόν προετοιμάζεται για τον σκοπό αυτό. Αν δεν συντελεστεί η γονιμοποίηση, το ενδομήτριο (ο εσωτερικός χιτώνας της μήτρας) διογκώνεται με την επίδραση των οιστρογόνων, και μερικές μέρες μετά την ωοθυλακιορρηξία, αποπίπτει με την μορφή του αίματος της περιόδου. Για να γίνει αυτό, ο τράχηλος της μήτρας ανοίγει, και η μήτρα συσπάται για να αποβάλλει το αίμα που περιέχει, δεδομένου ότι το «αναγνωρίζει» ως ξένο, ως περιττό. Αυτή η διαδικασία των συσπάσεων προκαλεί πόνο που εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά και μπορεί να αντανακλάται και πίσω στη μέση.

Μερικές γυναίκες βιώνουν τον πόνο αυτό αρκετά έντονα, ιδιαίτερα το πρώτο 24ωρο. Το φαινόμενο αυτό καλείται δυσμηνόρροια, και αποτελεί μια από τις αιτίες αποχής από την εργασία.

Τι μπορείτε να κάνετε; Σε περιπτώσεις έντονης δυσμηνόρροιας, θα βοηθούσε η ανάπαυση, η αποφυγή κάθε είδους στρεσσογόνου ερεθίσματος, η λήψη σπασμολυτικών ή αναλγητικών φαρμάκων (στη βιβλιογραφία ως φάρμακο εκλογής προτείνεται το μεφαιναμικό οξύ), και τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων στην περιοχή της κοιλιάς (ζεστές κομπρέσσες ή θερμοφόρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου