Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Σπαθόλαδο - Βαλσαμόλαδο


Σπαθόλαδο - Βαλσαμόλαδο

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ Η ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ -HYPERICUM PERFORATUM –Το Περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες!
Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου εμβαπτιστούν σε ελαιόλαδο κι έπειτα αφεθούν στον ήλιο για δύο ή τρεις εβδομάδες, τότε το χρώμα αλλάζει από κίτρινο σε κόκκινο. Το έλαιο του λαμβάνεται είναι τοπερίφημο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών. Εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ισχιαλγία και για κάθε πόνο ρευματικό,πόνους αρθρώσεων και την υδρωπικία. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.
Με το σπαθόλαδο, όπως αλλιώς λέγεται, κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα.
Η χρήση του σπαθόλαδου, είναι κυρίως εξωτερική, αλλά είναι και πόσιμο. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψηκαι τις ξινίλες του στομάχου.


Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται στη θεραπεία ήπιας ως μέτριας μορφής κατάθλιψης, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το βάλσαμο «βότανο της λιακάδας», επειδή δρούσε θεραπευτικά στα μελαγχολικά άτομα.


Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το Hypericum έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «prozaκ», (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη.

Χρησιμοποιείται επίσης σαν αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατ. ασθενείς!

Μόνο στην Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού. Αλλά η μεγάλη υπόσχεση του φυτού είναι η συμβολή του στη θεραπεία του AIDS! Πολλοί ασθενείς με AIDS δέχτηκαν ευεργετικά τη χρήση του φυτού, δήλωσαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση. Μελέτες δείχνουν μια αύξηση ή σταθεροποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.Περιέχει μεταξύ των άλλων: υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).
Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin, και σταφλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του βοτάνου την hyperforin.


Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων, και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων (πχ απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη, νευραλγία).
Το σπαθόχορτο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που θα ήταν καλό να μάθετε να αναγνωρίζετε.
Το Υπερικό όπως είναι επίσης γνωστό το φυτό, λέγεται ότι πήρε το όνομα “Σπαθόχορτο” επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν τις πληγές από τα σπαθιά με τη χρήση του φυτού αυτού. Δε ξέρω αν ισχύει ή όχι αλλά σίγουρα το φυτό αυτό είναι πασίγνωστο για τις θεραπευτικές ιδιότητες του.
spathoxorto1 Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο
Τα πανέμορφα χρυσοκίτρινα άνθη του τα βρήκα ανθισμένα σε όλο τους το μεγαλείο στη Χαλκιδική  και φαντάζομαι πως σίγουρα μπορείτε να τα εντοπίσετε σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό όπου το φυτό είναι γνωστό με το όνομα “St. John’s wort” ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Hypericum perforatum
Αν παρατηρήσετε τα πέταλα των λουλουδιών θα δείτε στις άκρες του μικροσκοπικές κουκίδες οι οποίες περιέχουν αιθέρια έλαια και φυσικά και χρώμα το οποίο μένει στα χέρια σας αν προσπαθήσετε να συλλέξετε τα άνθη του.
Λέγεται ότι το αψέφημα του είναι γνωστό και για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του όπως και για στομαχόπονους αλλά αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζω προσωπικά ενώ είμαι απολύτως βέβαιη για τις επουλωτικές του ιδιότητες σε πληγές και εγκαύματα.
Το σπαθόχορτο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που θα ήταν καλό να μάθετε να αναγνωρίζετε. Ευκολότερη εποχή για να το αναζητήσετε είναι στις αρχές του καλοκαιριού όπου σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή σας τα χρυσοκίτρινα άνθη του. Το φυτό γενικότερα είναι ένας κοντός θάμνος περίπου μισό μέτρο και στις κορυφές του σχηματίζει τα μπουκέτα των πανέμορφων λουλουδιών που ξεχωρίζουν σε ένα ακαλλιέργητο χωράφι με αγριόχορτα από μακριά.
Η ελληνική χλωρίδα είναι μαγική και μπορεί να μας προσφέρει πάρα πολλά πράγματα που ο χρόνος και ο καταναλωτισμός θέλουν να ξεχάσουμε ανάμεσα στα τσιμέντα των πόλεων μας. Κάποιοι από μάς αρνούμαστε τη λήθη και προσπαθούμε να κρατήσουμε τη γνώση των παλαιότερων γενιών ζωντανή. 


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


Εφαρμόζεται τοπικά με επάλειψη πάνω σε πληγές, καψίματα, εκδορές και άλλες βλάβες του δέρματος, για μασάζ και μυϊκή ανακούφιση από πόνους.ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗΗρεμιστική και αναλγητική δράση, κατά του στομαχικού έλκους, κατά της κατάθλιψης, άγχους, εμμηνόπαυσης. Είναι διουρητικό και συντελεί στην απέκκριση αχρήστων ουσιών από το σώμα.


Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.


Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αντιβακτηριακες ιδιότητες. Βοηθά στην γρήγορη ανάρρωση από βήχα, κρυολόγημα, και μολύνσεις του αναπνευστικού.

Προφυλάξεις: Το Hypericum μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς, περιλαμβανομένου του στόματος, της μύτης και των αυτιών. Δεν πρέπει μετά τη χρήση του να ακολουθεί έκθεση στο φως.

Βαλσαμόλαδο ή σπαθόλαδο το θαυματουργό και..αντίο στομαχόπονε..


Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε το υπέροχο Σπαθόλαδο.
Κι αφού είδαμε κάποια βασικά πράγματα για το σπαθόχορτο (ή βάλσαμο) και τις θεραπευτικές επουλωτικές του ιδιότητες του σε προηγούμενη δημοσίευση, ας δούμε πως φτιάχνεται το πολύ χρήσιμο σπαθόλαδο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.
Πρώτο βήμα φυσικά είναι ο εντοπισμός του φυτού και η συλλογή λουλουδιών. Όπως είπα είναι ένα φυτό που μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα όταν είναι ανθισμένο.
spathoxorto2 Φτιάξε Σπαθόλαδο
Προσέξτε σε λεπτομερεια μιας φωτογραφίας μου τις μικροσκοπικές σκουρόχρωμες κουκίδες.
spathoxorto3 Φτιάξε Σπαθόλαδο
Αυτές οι κουκίδες περιέχουν αιθέρια έλαια και χρώμα που θα βάψουν τα χέρια σας καθώς συλλέγετε τα άνθη. Αναρωτιέμαι αν σε κάποια άλλη εποχή τα χρησιμοποιούσαν και ως φυσική βαφή υφασμάτων. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι προσφέρουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα στο ελαιόλαδο.
spathoxorto xroma Φτιάξε Σπαθόλαδο
Αφού ξεχωρίσουμε τα λουλούδια του σπαθόχορτου τα βάζουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.
spathoxorto louloudia Φτιάξε Σπαθόλαδο
Στη συνέχεια γεμίζουμε το βάζο μας με ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τα λουλούδια μας.
spathoxorto kai ladi Φτιάξε Σπαθόλαδο
Κλείνουμε το βάζο μας με ένα καπάκι και το τοποθετούμε στον ήλιο για 30-40 μέρες.  Το ελαιόλαδο στο βάζο μας θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα μέσα στις πρώτες 48 ώρες και να μεταμορφώνεται από πράσινο σε βαθύ κόκκινο.
Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνετε το περιεχόμενο του βάζου ώστε να απομακρύνετε τα λουλούδια από το βαθυκόκκινο σπαθόλαδο.
spatholado Φτιάξε Σπαθόλαδο
Μπορείτε να βάλετε το σπαθόλαδο σε μικρά μπουκαλάκια και να το χαρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα για μια ώρα ανάγκης. Να είστε σίγουροι πως θα το εκτιμήσουν όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν.Η παρασκευή είναι απλή.Βάζουμε τις ανθισμένες κορυφούλες του φυτού σε ένα βάζο με ελαιόλαδο το οποίο στην συνέχεια "φασκιώνουμε" με λευκό πανί και τοποθετούμε στον ήλιο για σαράντα ημέρες.


Μία φορά την εβδομάδα το γυρίζουμε ανάποδα από ότι είναι।(Μην ξεχάσετε να βιδώσετε σφιχτά το καπάκι)Στην συνέχεια στραγγίζουμε το υπέροχο κόκκινο λαδάκι μας και είναι έτοιμο για χρήση।Προτεινόμενη δοσολογία, μία κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για τα προβλήματα στομάχου,ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων।Είναι πραγματικά θαυματουργό!
Μπορείτε να βάλετε το σπαθόλαδο σε μικρά μπουκαλάκια και να το χαρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα για μια ώρα ανάγκης. Να είστε σίγουροι πως θα το εκτιμήσουν όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν.

ΠΗΓΗ  sheblogs.eu
           oiko-iasis.blogspot.com
             krasimemeli.blogspot.com
             http://peri-planomenos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου