ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Όταν η γιαγιά κάνει baby-sitting!
Από την Μαρία Βόλλη 03 Σεπτεμβρίου 2009
Συχνά αναλαμβάνει τα παιδιά τις ώρες που εμείς εργαζόμαστε. Ανάμεσα σε μας, τις μαμάδες μας και τα εγγόνια τους δημιουργούνται σχέσεις μεγάλης αγάπης, αλλά και γκρίνιας. Ας μάθουμε, λοιπόν, πως να οργανώσουμε μια πιο αρμονική συνύπαρξη για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.
Αν είστε νεαρή, εργαζόμενη μητέρα και η μητέρα σας (ή η πεθερά σας) μπορεί να σας κρατήσει το παιδί είστε τυχερή! Γιατί κακά τα ψέματα, όσο και αν πολλές φορές οι γιαγιάδες ξεπερνούν τη γραμμή και “κακομαθαίνουν” τα εγγόνια τους, δεν παύουν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, συμπαράσταση και συναισθηματική κάλυψη τόσο σε μας όσο και στο παιδί.
Βέβαια, το παιδί σε αυτή την κρίσιμη για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ηλικία, πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες, πράγμα δύσκολο όταν περνάει πολλές ώρες με τη γιαγιά που θέλει να του κάνει όλα τα “χατίρια”. Μην καταθέτετε όμως τα όπλα! Συζητήστε μαζί της με αποφασιστικό τρόπο και υποστηρίξτε τις επιλογές σας για την ανατροφή του παιδιού σας. Όμως μην ξεχνάτε ποτέ, ότι αυτό που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει τη σχέση του παιδιού με τη γιαγιά και τον παππού, είναι η άδολη και απεριόριστη αγάπη. Για αυτό, ας δείξετε λίγη επιείκεια, όταν η γιαγιά “ξεφύγει” από τη γραμμή διαπαιδαγώγησης του παιδιού.
Να συμβουλεύεστε πάντα τους ειδικούς για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η μητέρα σας, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ, ότι όσα λάθη και αν γίνουν από όλες τις πλευρές, αυτά συνήθως γίνονται εξαιτίας της μεγάλης αγάπης και προστασίας.
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η γιαγιά:
Πρέπει να καταλάβετε ότι το παιδί δεν είναι δικό σας παιδί, αλλά εγγόνι σας, και ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ανατροφή του τον έχουν οι γονείς του.
Πρέπει η συμπεριφορά σας να έχει μια σταθερότητα. Μην υπαναχωρείτε αν δείτε το παιδί στεναχωρημένο. Όταν θα λέτε “όχι” ή “ναι”, πρέπει να το τηρείτε!
Δεν πρέπει να λέτε πάντα “ναι” για να σας αγαπά το παιδί. Θα κάνετε μεγαλύτερο καλό στο εγγόνι σας, όταν δε θα του κάνετε όλα τα χατίρια.
Δεν πρέπει να δίνετε “συμβουλές” στους νέους γονείς με πιεστικό και απόλυτο τρόπο, γιατί το μόνο που θα κερδίσετε είναι μια εξίσου απόλυτη άρνηση! Φροντίστε να βρείτε τη χρυσή τομή.
Δεν πρέπει να παρεμβαίνετε υπέρ του “αδυνάτου”! Μην ανακατεύεστε στις υποδείξεις των γονιών, ειδικά παρουσία του παιδιού.
Δεν πρέπει να υποχωρείτε σε κάθε επιθυμία του παιδιού, αλλά μόνο σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Συζητείστε με τους γονείς του παιδιού και επιλέξτε ποια αιτήματά του πρέπει να ικανοποιηθούν και ποια όχι.
Δεν πρέπει να κάνετε συνεχώς δώρα στα παιδιά, γιατί στο τέλος θα τα κακομάθετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου