Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Η περίπτωση του Πόντιου Ερντογάν, δεν είναι η μοναδική!

Η περίπτωση του Πόντιου Ερντογάν, δεν είναι η μοναδική!

image
Τελευταία έχει αναπτυχτεί μια έντονη πολεμική, με το χαρακτηριστικό των αλληλοκατηγοριών, για την ταυτότητα των ηγετικών προσώπων της Τουρκίας, που έχουν κυριαρχήσει τις τελευταίες δεκαετίες στο πολιτικό στρατιωτικό και όχι μόνο στερέωμα.
Όταν τον Ιούνιο του 2009 ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την γενέτειρα του, το χωριό Ποταμιά, στην περιοχή τηςΡιζούντας του Πόντου, ένα αρχαίο Ελληνικό χωριό, κατηγορήθηκε από την Τουρκική αντιπολίτευση ότι έχει Ελληνικές ρίζες.
Τότε δημοσιεύτηκαν και τα ιστορικά αρχεία της κοινότητας, όπου αποδεικνύονταν ότι η οικογένεια του Ερντογάν κατάγονταν από οικογένεια Χριστιανών γενιτσάρων, που είχε εξισλαμιστεί.
Μάλιστα η εφημερίδα Radikal ομολογούσε με δημοσίευμα της, ότι ουσιαστικά ο Ερντογάν έχει Ρωμαίικη καταγωγη.

Όμως η περίπτωση του Πόντιου Ερντογάν, δεν είναι η μοναδική! Πριν από δυο χρόνια και ένας άλλος πρώην Τούρκος πρωθυπουργός ειχε κατηγορηθει για ΕλληνοΠοντιακή καταγωγή.
Τον Φεβρουάριο του 2010, είχε αποκαλυφτεί, πάλι από την εφημερίδα Radikal, ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ που κατάγεται από την Τραπεζούντα του Πόντου, είναι Ποντιόφωνος και μάλιστα μαζί με τον αδελφό του, Τουργκούτ Γιλμάζ, αλλά και με την γυναίκα του, Μπερνά, μιλούσε στηνΠοντιακή γλώσσα.
Το εκπληκτικό είναι πως το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να τον παρακολουθούν, για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έλεγε στις μεταξύ τους ιδιωτικές συνομιλίες. Ενώ είχε φακελωθεί σαν… Ελληνικής Ποντιακής καταγωγής!

Ενδιαφέρον είναι πως και στην όλη ιστορική διαδρομή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ που κυβέρνησε αυτή την αχανή αυτοκρατορία, είναι Ελληνικής καταγωγής, όπως ομολογείτε σήμερα, μετά από πολλούς δισταγμούς και από τους ίδιους τους Τούρκους. Αυτό είναι πράγματι ένα σημαντικό κεφάλαιο, γιατί έτσι ξαναγράφεται η ιστορία με τελείως διαφορετικούς όρους, από αυτούς που ήθελε να επιβάλει ο Κεμάλ Ατατούρκ, περί απόλυτης Τουρκικότητας όλης της Αυτοκρατορίας…

Για επιβεβαίωση αναφέρουμε δειγματικά μόνο μερικούς Οθωμανούς Σουλτάνους, Ελληνικής καταγωγής. Για να μην αναφερθούμε στον Μωάμεθ τον Πορθητή, για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με την πραγματική θρησκευτική του ταυτότητα.
 • Ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Πρώτος, (1590–1617). Η μητέρα του ήταν η Ελληνίδα Χαντάν Σουλτάν. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη, σύζυγος του σουλτάνου Μεχμέτ του τρίτου.
 • Ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Τρίτος, (1673-1736), γιος της Ελληνίδας Εμετουλάχ Ραμπία, το Ελληνικό της όνομα Ευφημία. Κόρη Ελληνορθόδοξου ιερέα από την Κρήτη.
 • Ο Βαγιαζήτ ο Πρώτος, (1354–1403), γιος της Ελληνίδας Γκιουλτσιτσέκ χανούμ, συζύγου του Μουράτ του πρώτου.
 • Ο Βαγιαζήτ ο Δεύτερος, (1447–1512), γιος της Ελληνίδας ΓκιουλΜπαχάρ από την Τραπεζούντα, γνωστής στον Πόντο σαν η Ρωμιά Σουλτάνα.
 • Ο περίφημος Πρώτος μεγάλος ναύαρχος του Οθωμανικού Στόλου, Χαιρεντίν Βαρβαρόσα, ήταν από την Μυτιλήνη και η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ονομάζονταν Κατερίνα.
 • Ο Μουράτ ο Πρώτος, (1360–1389), γιος της Νιλουφέρ Χατούν που ήταν η βυζαντινή πριγκηπέσα Ελένη.
 • Ο Μουράτ ο Τέταρτος, (1612–1640), γιος της Ελληνίδας Κιοσέμ Σουλτάν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία.
 • Ο Μουσταφά ο Πρώτος, (1591–1639), γιος επίσης της Ελληνίδας Χαντάν Σουλτάν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη.
 • Ο Μουσταφά ο Δεύτερος, (1664–1703), γιος της Ουματουλάχ Ραμπία, Ελληνίδα από την Κρήτη που το πραγματικό της όνομα ήταν Ευφημία.
 • Ο Οσμάν ο Δεύτερος, (1604–1622), γιος της Ελληνίδας Μαχφιρουζέ Σουλτάν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία.
 • Σελίμ ο Πρώτος, γιος της Ελληνίδας Γκιουλμπαχάρ Σουλτάν. Ο πατέρας του ο Βαγιαζήτ ο Πρώτος ήταν μισός Έλληνας από την μητέρα του Αμίνα Γκιουλμπαχάρ. Η οποία ήταν από Ελληνική οικογένεια, που είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Έτσι ο Σελίμ ο Πρώτος ήταν κατά 3/4 Ελληνικής καταγωγής.
 • Ο περίφημος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, από τον πατέρα του ήταν σε μεγάλο βαθμό Ελληνικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του ήταν Χριστιανή από την Κριμαία.
Εκτός από αυτούς υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος αξιωματούχων, βεζίρηδων, πολιτικών, διπλωματών ακόμα και θεολόγων, όπως ο αιρετικός Σεΐχης Μπεντρεντίν, (1359–1420), ο οποίος ήταν από Ελληνική οικογένεια εξισλαμισμένη Οθωμανών, που ήταν Ελληνικής καταγωγής.

Όλο αυτό το περίγραμμα κατατρέχει μέχρι σήμερα την Τουρκική ιστορία, σαν μια μεγάλη «σκιά» ταυτότητας, αλλά και συνείδησης!
Αυτό φαίνεται και από την πεισματική άρνηση της επίσημης Τουρκιάς, να αναγνωρίσει αυτή την αλήθεια.

Η «σκιά» αυτή φαίνεται πως πέρασε και στον σύγχρονο Τουρκικό λαό, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι πως μετατράπηκε σε ένα άτυπο πόλεμο ταυτότητας, στην Τουρκική ηγεσία και ελίτ. Με συχνές απροσδόκητες αποκαλύψεις, που πραγματικά εκπλήσσουν κάθε ουδέτερο παρατηρητή…
Οι αποκαλύψεις αυτές για την ίδια την ταυτότητα της σημερινής Τουρκιάς, προκαλούν σεισμικές δονήσεις στο μεγαλοπρεπές, αλλά γυάλινο με πολλές ρωγμές, σύγχρονο οικοδόμημα της Τουρκικής Δημοκρατίας!Του ΝΙΚΟΥ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
Δημοσιογράφου - Συγγραφέως - Τουρκολόγου

ΠΗΓΗ  http://www.lelevose.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου