Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Το λίκνο των Ποντίων είναι στην… Αρκαδία!

Το λίκνο των Ποντίων είναι στην… Αρκαδία!

image
Πολλοί λίγοι, ακόμη και Πόντιοι, γνωρίζουν ότι το λίκνο των Ποντίων βρίσκεται στην περίφημη και αρχαιότατη Αρκαδία!
Στο σύγχρονο νεοέλληνα (που θεωρεί ότι η σημερινή τάξη πραγμάτων αποτελεί αιώνια και αναλλοίωτη συνθήκη), θα φανεί περίεργη η αναφορά σε δύο γεωγραφικούς χώρους των Ελλήνων, που φαινομενικά ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους!
Κι όμως, η Αρκαδία και ο μικρασιατικός Πόντος συνδέονται με ιδιαίτερες υπόγειες σχέσεις, που σχετίζονται με τις άγνωστες διαδρομές των Ελλήνων μέσα στον ιστορικό χρόνο.

Η πρώτη Τραπεζούντα
Στην ορεινή Αρκαδία (όπως και στον Πόντο) ίδρυσαν την πρώτη Τραπεζούντα, κοντά στον Ποταμό Αλφειό, για να έχουν φυσικά άφθονο νερό - ζωτικότατο στοιχείο της ζωής μας.
Ανάμεσα στα δύο πανάρχαια βουνά, το μυθικόν Λύκαιον και το Μαίναλον, όπου ρέουν οι πρωτοπηγές του Αλφειού ποταμού, οι πρώτοι Πόντιοι κτίζουν την πρώτη Τραπεζούντα και ιδρύουν την μητρική τους πόλη(μητρόπολη). Αργότερα, αναγκάζονται (είτε από σεισμό, είτε από πλημμύρα, είτε από άλλη αιτία) να εγκαταλείψουν την προγονική τους εστία και να περάσουν από την Κυνουρία ή την Αργολίδα, (όπως οι Κρήτες και Κύπριοι) προς την Ιωνία. Η Ανατολή, με τον μυθικό της χρυσό (το χρυσόμαλλο Δέρας), ήταν η σταθερή πηγή έλξης όλων των Ελλήνων εκείνης της μυθικής εποχής!
Από την αρχαία Ελληνικότατη Ιωνία, οι Αρκάδες-Τραπεζούντιοι, αναχωρούν προς τα παράλια του Ευξείνου Πόντου και ιδρύουν εκεί (γύρω στον 7ο-8ο αιώνα π.Χ.) την δεύτερη Τραπεζούντα, κόρη της πρώτης Αρκαδικής Τραπεζούντας.
Το περίφημο κράτος ή βασίλειο των Ποντίων ιδρύεται από τους Τραπεζούντιους της Αρκαδίας, που είναι οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών Ποντίων, όπου γης!
Το τοπωνύμιο Υψούς και ο ομώνυμος γιός του μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα (που ήταν γιός τους Πελασγού) ως περιοχή της Αρκαδίας, στην επαρχία της Γορτυνίας, γίνεται η ρίζα του ονόματος της οικογένειας των Ποντίων Υψηλάντηδων.

Γαβράδες: Από τον Πόντο στην Αρκαδία
Η κατάλυση (1461) της μεσαιωνικής Ελληνικής Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας από το οθωμανικό Ισλάμ θα δημιουργήσει κύμα φυγάδων προς τις ελεύθερες Ελληνικές περιοχές, είτε σ’ αυτές όπου η ισλαμική καταπίεση δεν ήταν τόσο έντονη. Έτσι, επιφανείς οικογένειες του Πόντου θα μετακινηθούν. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και μέλη της φημισμένης οικογένειας των Γαβράδων, η παρουσία των οποίων σφράγισε από τον 11ο αιώνα την αυτόνομη πορεία του Πόντου.
Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της οικογένειας των Γαβράδων υπήρξε ο Θεόδωρος Γαβράς, ηγεμόνας του Πόντου, ο οποίος προέβαλε σκληρή αντίσταση στις πρώτες τουρκικές εισβολές στη Μικρά Ασία. Το 1098 συνελήφθη από τον Τούρκο Αμίρ Αλή. Βασανίστηκε σκληρά για να ασπαστεί το Ισλάμ. Έπειτα από την άρνησή του, οι βασανιστές του τον διαμέλισαν και ο Αμίρ Αλή κατασκεύασε με το κρανίο του χρυσό κύπελλο. Ο Θεόδωρος Γαβράς τιμάται ως Άγιος από την ορθόδοξη Εκκλησία.
Η άλλη μεγάλη οικογένεια της Πελοποννήσου που κατάγεται από τον μικρασιατικό Πόντο είναι αυτή των Στεφανόπουλων. Οι οποίοι υπήρξαν απόγονοι του μοναδικού διασωθέντος γιού του τελευταίου αυτοκράτορα του Πόντου, Δαυίδ Κομηνού. Ο Στέφανος Κομνηνός υπήρξε ο γεννήτορας της μεγάλης οικογένειας των Στεφανόπουλων, των οποίων ένας κλαδος θα μεταβεί από το Οίτυλο στην Κορσική.

Μια αρχαία σύγχυση μεταξύ Αρκαδίας και Πόντου
«Τραπεζούντιοι δε εκ Πελοποννήσου το παράπαν εξεχώρησαν αναπλεύσαντες ναυσίν εις τον πόντον συνοίκους εδέξαντο μητρόπολιν τάττοντες, και ομωνύμους οι Τραπεζούντα έχοντες την εν τω Ευξείνω»(Παυσανίας).
Η αναφορά αυτή του Παυσανία και η έκφραση «ες μητρόπολιν τάττοντες»έχει προκαλέσει σύγχυση στους ερευνητές. Άλλοι εκ των οποίων θεωρούν την Αρκαδική Τραπεζούντα ως μητρόπολη και άλλοι την Ποντιακή. Η άποψη των πρώτων έρχεται σε άμεση αντίθεση με την μαρτυρία του Ξενοφώντα, ο οποίος αναφέρει την Τραπεζούντα ως Ιωνική πόλη, αποικία της Σινώπης, η οποία με τη σειρά της είχε ιδρυθεί από την ιωνική Μίλητο.

Ο J. K. Fallmerayer ερμηνεύει τη συγκεκριμένη αναφορά στο πλαίσιο της ύπαρξης πανάρχαιων πρωτοελληνικών πληθυσμών στον Πόντο, οι οποίοι υπήρξαν μητρόπολη της αρκαδικής Τραπεζούντας:
«Οι πρώτοι κάτοικοι της αρκαδικής Τραπεζούντας ήταν αναμφίβολα μια αποικία που προήλθε από την ομώνυμη κολχική πόλη. Αυτή η αρκαδική Τραπεζούντα είχε διατηρήσει με αξιοθαύμαστο τρόπο την αναμνηση και την αφοσίωσή της στην αρχική πατρίδα, μέχρι την καταστροφή της νέας της πατρίδας.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα που, στοχεύοντας στο σπάσιμο της δύναμης και της κυριαρχίας των Σπαρτιατών στην Πελοπόννησο, προσπάθησε να πείσει τους Αρκάδες να αποδεχτούν ένα νέο πολιτικό σύστημα. Που για να πετύχει θα έπρεπε όλες οι σκόρπιες φυλές εκείνου του λαού των Άλπεων να ενωθούν και με την εκ νέου οικοδόμηση της Μεγαλόπολης, να θεμελιώσουν μια αντισπαρτιατική πολιτεία. Έτσι, οι κάτοικοι των 34 κωμοπόλεων, χωριών και οικισμών της Αρκαδίας έπρεπε να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να εγκατασταθούν μέσα στα τείχη της νέας πρωτεύουσας.
Πολλοί ήταν εκείνοι που εκδήλωσαν την απροθυμία να συμμορφωθούν σ’ εκείνη την παραγγελία, κυρίως όμως οι Τραπεζούντιοι ήταν εκείνοι που δεν μπορούσε κανείς, ούτε με τη βία των όπλων, να τους πείσει να ανακατωθούν στην ίδια πόλη με τους υπόλοιπους Αρκάδες. Και όταν καταστράφηκε η έδρα της παλιάς αρχικής τους μετεγκατάστασης, αυτοί προτίμησαν να εγκαταλείψουν ολότελα την Αρκαδία και έπλευσαν πίσω στην παλιά τους πατρίδα, την Τραπεζούντα στον Πόντο. Όπου βρήκαν πρόθυμη υποδοχή από τους κατοίκους της κοινής πατρίδας, που τους δέχτηκαν σαν συμπατριώτες και τοπώνυμους συγγενείς.»

Πως θα πάτε… στην Αρχαία Τραπεζούντα!
Έχοντας αφετηρία την Καρύταινα θα κατευθυνθείτε προς την Ανδρίτσαινα: 0,6 χλμ. μετά τη γέφυρα του Αλφειού θα συναντήσετε αριστερά σας, ασφάλτινη διακλάδωση την οποία ακολουθείτε.
Σε 3,9 χλμ. θα συναντήσετε το χωριό Μαυριά όπου, στο μικρό πλάτωμα στην είσοδο του χωριού, θα κατευθυνθείτε αριστερά. Σε 1,2 χλμ. θα δείτε αριστερά σας να ξεκινά μικρός, βατός χωματόδρομος και πινακίδα που δείχνει προς το χωριό Κυπαρίσσια.
Ακολουθείτε τον χωματόδρομο και αφού περάσετε την πινακίδα της ΔΕΗ, η οποία απαγορεύει την είσοδο, θα αφήσετε το όχημά σας έχοντας διανύσει 300 μ. Θα περάσετε από τον υποτυπώδη φράχτη που βρίσκεται δεξιά σας και θα περπατήσετε περίπου 50 μ. μέχρι να βρείτε κάποια από τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης.
Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα, πρέπει να διανύσετε ακόμα 300 μ. με το αυτοκίνητο το οποίο θα αφήσετε σε μικρό ξέφωτο.

Για να βρείτε εύκολα την τοποθεσία στο Google Earth, οι συντεταγμένες είναι: 37’26’52.13 Β   22’04’17.35 Ε

Επίλογος
Η ύπαρξη και η τοποθεσία της Πρώτης Τραπεζούντας επιβεβαιώνεται από τους αρχαιολόγους της προϊστορικής περιόδου. Όπως ο Θ. Σπυρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφορος αρχαιοτήτων στη περιφέρεια Αρκαδίας, ο οποίος ενέργησε και ενεργεί συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή.

Όλοι μας, Αρκάδες και Πόντιοι, θα πρέπει να μελετήσουμε με προσοχή την αυθεντική ιστορική πηγή, την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», που εκδόθηκε από την εταιρία Εκδοτική Αθηνών.
Από την πηγή αυτή παρουσιάζονται και τρεις συνοδευτικοί χάρτες, που περιγράφουν την πορεία των πρωτο-Ποντίων Ελλήνων, από την Αρκαδική Τραπεζούντα ως την Τραπεζούντα του Ευξείνου Πόντου.



ΠΗΓΗ  http://www.lelevose.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου