Ο νέγρος “λαθροχειρούργος” Dr. Hamilton Naki
Ο Ηamilton Naki, ένας Νοτιοαφρικανός νέγρος 78 ετών, πέθανε τον Μάη του 2005. Το νέο, δεν γράφηκε στις εφημερίδες, αλλά η ιστορία του, είναι μια από τις πιο καταπληκτικές του 20ου αιώνα.
Ο Νaki ήταν ένας μεγάλος χειρουργός!
Ήταν εκείνος που αφαίρεσε από το σώμα της δωρήτριας την καρδιά, που στη συνέχεια, μεταμοσχεύθηκε στον Louis Washkanky το 1967, στην Πόλη του Ακρωτηρίου, στην Νότιο Αφρική, κατά την διάρκεια της πρώτης επιτυχημένης εγχείρησης μεταμόσχευσης ανθρώπινης καρδιάς (το συγκεκριμένο γεγονός πάντως αμφισβητείται)
Ήταν μια εργασία, πολύ λεπτή. Η καρδιά, έπρεπε να αφαιρεθεί με πολλή προσοχή και να διατηρηθεί με μέγιστη φροντίδα. Ο Νaki, ήταν το δεύτερο κατά σειρά πιο σημαντικό μέλος της ομάδας, που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση της ιστορίας.Αλλά δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί δημόσια, γιατί ήταν νέγρος. Στην χώρα του apartheid.
Christian Barnard
Ο επί κεφαλής της ομάδας, ο λευκός Christian Barnard, γίνεται αμέσως διασημότητα. Μα ο Hamilton Naki, δεν μπορεί να παραστεί στην φωτογραφία της ομάδας. Όταν από λάθος εμφανίζεται σε μία, το νοσοκομείο σπεύδει να δηλώσει πως είναι ένας υπηρέτης-καθαριστής.
Άρχισε να εργάζεται καθαρίζοντας αίθουσες. Ήταν όμως τύπος περίεργος και μάθαινε ταχύτατα. Έμαθε την τεχνική της χειρουργικής, παρακολουθώντας τους λευκούς γιατρούς, να πειραματίζονται στις μεταμοσχεύσεις, πάνω σε σκύλους και χοίρους.
Ο Naki φορούσε τον σκούφο και την μάσκα του χειρουργού, αλλά δεν είχε σπουδάσει ποτέ ιατρική ή χειρουργική: είχε εγκαταλείψει το σχολείο στα 14 του. Ήταν ο κηπουρός της Ιατρικής Σχολής της Πόλης του Ακρωτηρίου.
Γίνεται τόσο καταπληκτικός χειρουργός, που φτάνει στο σημείο να του ζητήσει ο Dr. Barnard να γίνει μέλος της ομάδας του. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: σύμφωνα με τους Νοτιοαφρικανικούς νόμους, ο Naki, σαν νέγρος, δεν μπορεί να χειρουργήσει λευκούς ή να αγγίξει το αίμα τους.
Μα το νοσοκομείο τον θεωρούσε τόσο δεξιοτέχνη και άξιο, που έκανε για εκείνον μια εξαίρεση. Τον «μεταμόρφωσε» σε χειρουργό… Αλλά …«λαθραίο». Αλλά, εκείνος, δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτό. Συνέχισε να σπουδάζει και να δίνει τον καλύτερο εαυτό του,ανεξάρτητα από την φυλετική διάκριση που υφίστατο.
Ήταν ο καλύτερος. Έκανε μαθήματα στους λευκούς φοιτητές, αλλά ο μισθός του αντιστοιχούσε σ’ αυτόν, ενός τεχνικού εργαστηρίου: ήταν ο μεγαλύτερος μισθός, που το νοσοκομείο μπορούσε να δώσει σε έναν νέγρο.
Ζούσε σε μία παράγκα, σε ένα ghetto της περιφέρειας, χωρίς ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό, όπως άρμοζε σε έναν νέγρο.
Ο Hamilton Naki δίδαξε χειρουργική για 40 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε με την ιδιότητα του κηπουρού, με μηνιαία σύνταξη (!!!) 275 δολαρίων.
Όταν το apartheid καταργήθηκε, του προσέφεραν ένα παράσημο και τον τίτλο του επίτιμου ιατρού (honoris causa). Ουδείς, γνωστοποίησε ή υπογράμμισε, τις αδικίες και ταπεινώσεις που υποχρεώθηκε να υπομένει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Παρά την «λαθραιότητα» και τις φυλετικές διακρίσεις που υπέστη, δεν σταμάτησε ποτέ, να δίνει τον καλύτερό του εαυτό:
Την αγάπη του στο να βοηθά τους άλλους να ζήσουν.
Dr. Naki, για ότι έκανες για την ανθρωπότητα,υπεράνω κάθε προσωπικού σου συμφέροντος, σε ευχαριστώ.
***
Μετάφραση από τα Ιταλικά: Διονύσιος Σπηλιωτόπουλος
Πηγή: agonaskritis
Αντικλείδι , https://antikleidi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου