Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

"Mιλώντας με τον τρόμο"

"Mιλώντας με τον τρόμο"

Ο άνθρωπος θαυμάζει το ηλιοβασίλεμα σε μια όμορφη παραλία, δίπλα στη σύζυγό του, απολαμβάνοντας τις επάξια κερδισμένες διακοπές. Όλα φαίνονται απολύτως στη θέση τους, όταν ξαφνικά, από τα βάθη της καρδιάς του, έρχεται μια όμορφη, φιλική φωνή που τον ρωτάει μία δύσκολη ερώτηση:
«Είσαι ευτυχισμένος;"
"Ναι, είμαι», απαντάει.
"Τότε κοίταξε γύρω σου προσεκτικά."
"Ποιος είσαι;"
«Εγώ είμαι ο διάβολος. Και δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, επειδή ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα η τραγωδία μπορεί να εμφανιστεί και να αναστατώσει τον κόσμο σου. Κοίταξε προσεκτικά γύρω σου, και θα καταλάβεις ότι η αρετή είναι ένα μόνο από τα πρόσωπα του τρόμου».

Και ο διάβολος άρχισε να δείχνει ό,τι συνέβαινε στην παραλία. O άριστος οικογενειάρχης που εκείνη
την συγκεκριμένη στιγμή συσκεύαζε και βοηθούσε τα παιδιά να ντυθούν θα ήθελε να έχει δεσμό με τη γραμματέα του, αλλά ήταν τρομοκρατημένος στο πώς η σύζυγός του θα αντιδρούσε.

Η γυναίκα που θα ήθελε να έχει μια δουλειά και την ανεξαρτησία της, αλλά ήταν τρομοκρατημένη στο πώς ο σύζυγός της θα αντιδράσει.

Τα παιδιά που συμπεριφέρονταν καλά, τρομοκρατημένα από την ιδέα της τιμωρίας.

Το κορίτσι που διάβαζε ένα βιβλίο, μόνη κάτω από την ομπρέλα για την παραλία, προσποιούμενη ότι είναι χαλαρή, ενώ η ψυχή της ήταν τρομοκρατημένη από την πιθανότητα πως δε θα βρει ποτέ την αγάπη της ζωής της.

Ο νεαρός άνδρας με την ρακέτα που ασκεί το σώμα του και τρομοκρατημένος που χρειάζεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των γονέων του.

Ο γέρος που δεν κάπνιζε ή έπινε λέγοντας ότι ένιωθε πολύ καλύτερα με αυτόν τον τρόπο, ενώ η αλήθεια ήταν ότι ο τρόμος του θανάτου ψιθύρισε σαν τον άνεμο στα αυτιά του.

Το ζευγάρι που έτρεχε, τα πόδια τους βρέχονταν στο νερό, όπου τα κύματα έσπαγαν πάνω στην παραλία, όλα τα χαμόγελα, και κρυμμένος ο τρόμος λέγοντας ότι θα γερνούσαν, χωρίς ενδιαφέρον, ασθενικά.

Ο πλούσιος άνθρωπος που σταμάτησε το ταχύπλοο σκάφος του, μπροστά στη θέα όλων, χαιρετώντας , χαμογελαστός και ηλιοκαμένος, και γεμάτος με τρόμο, γιατί θα μπορούσε να χάσει όλα τα χρήματά του ανά πάσα στιγμή.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που βγήκε για να χαιρετήσει τους καλεσμένους του μόλις ο ήλιος έδυε ,προσπαθώντας να τους κάνει χαρούμενους και γεμάτους κέφι, και απαιτώντας θαύματα από τους λογιστές του, με τρόμο στην ψυχή του γιατί ήξερε ότι δεν έχει σημασία πόσο ειλικρινής ήταν, οι άνδρες στην κυβέρνηση θα ανακάλυπταν πάντα όλες τα ελαττώματα που ήθελαν στους λογαριασμούς του.

Τρόμος σε κάθε ένα από τα πρόσωπα αυτά σε αυτή την υπέροχη παραλία σε ένα ηλιοβασίλεμα που θα έκοβε την ανάσα σου. Ο τρόμος του να μείνεις μόνος, ο τρόμος του σκοταδιού που γέμιζε τη φαντασία τους με δαίμονες, ο τρόμος του να κάνεις κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στο εγχειρίδιο της καλής συμπεριφοράς, ο τρόμος της κρίσης του Θεού, ο τρόμος από τα σχόλια των ανδρών, ο τρόμος της δικαιοσύνης που τιμωρούσε κάθε λάθος, ο τρόμος της αδικίας που άφηνε τον ένοχο ελεύθερο να απειλεί. Ο τρόμος του να διακινδυνεύσεις και να χάσεις, ο τρόμος της νίκης και του να χρειάζεται να ζεις με το φθόνο των άλλων, ο τρόμος του να αγαπάς και να σε απορρίπτουν , ο τρόμος του να ζητήσεις μια αύξηση, της αποδοχής μιας πρόσκλησης, του να πάς σε άγνωστους τόπους, του να μην καταφέρεις να μιλήσεις μια ξένη γλώσσα, να μην έχεις τη δυνατότητα να εντυπωσιάσεις τους άλλους. Ο τρόμος του να γεράσεις, να πεθάνεις, να σε παρατηρούν λόγω των ελαττωμάτων σου, να μην σε παρατηρούν λόγω των ιδιοτήτων σου, να μην γίνεσαι αντιληπτός ούτε για τα ελαττώματα σου ούτε για τις αρετές σου.

"Ελπίζω ότι αυτό σε έχει κάνει πιο ήρεμο», κατέληξε ο διάβολος. "Εν τέλει, δεν είσαι μόνος στους φόβους σου."

"Σε παρακαλώ, μην φύγεις, μέχρι να ακούσεις αυτά που έχω να πω", απάντησε ο άντρας. «Έχουμε την απίστευτη ικανότητα να ανιχνεύουμε τον πόνο, τις τύψεις, τις πληγές – ή τον τρόμο, όπως εσύ προτιμάς να το αποκαλείς. Αλλά ο πατέρας μου μια φορά μου είπε την ιστορία μιας μηλιάς που ήταν τόσο φορτωμένη με μήλα που τα κλαδιά της δεν μπορούσαν να τραγουδήσουν στον άνεμο. Κάποιος περνώντας ρώτησε γιατί δεν προσπαθούσε να επιστήσει την προσοχή όπως έκαναν όλα τα άλλα δέντρα. «Οι καρποί μου είναι η καλύτερη διαφήμισή μου.» απάντησε η μηλιά .

"Φυσικά, δεν είμαι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον, και η καρδιά μου είναι γεμάτη με πολλούς φόβους. Αλλά παρ 'όλα αυτά, οι καρποί της ζωής μου μιλούν για μένα, και αν κάποια μέρα μια τραγωδία συμβεί, ξέρω ότι δεν έχω περάσει τη ζωή μου χωρίς να έχω πάρει ρίσκα. "

Και ο διάβολος, απογοητευμένος, τον άφησε για να προσπαθήσει να φοβίσει άλλους - πιο αδύναμους - ανθρώπους.
Paolo Koelho


Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2012/10/m.html#ixzz2de8w3dGX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου