Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Θεραπείες με νερό

Θεραπείες με νερό

Θεραπείες με νερό
Από το ντους μέχρι τη σάουνα, από το χαλαρωτικό ποδόλουτρο μέχρι τα ιαματικά λουτρά και από τις κομπρέσες μέχρι τη θαλασσοθεραπεία, το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς σας. Μάθετε πώς θα εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 
Το γνωρίζετε ήδη πολύ καλά: ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να επιβιώσει αρκετές βδομάδες χωρίς συγκεκριμένες βιταμίνες, δεκάδες μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόλις ελάχιστες χωρίς νερό. Εκτός από απαραίτητο συστατικό ζωής, μας ξεδιψά, μας τονώνει, μας βοηθά να αδυνατίσουμε και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας. Και όχι μόνο, συμπληρώνουν οι ειδικοί! Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν καθημερινά ότι το νερό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, άτομα που πίνουν τουλάχιστον 7 ποτήρια κάθε μέρα, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση με απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς λόγω στεφανιαίας νόσου. 
Ωστόσο, το νερό δεν είναι πολύτιμο μόνο σε πόσιμη μορφή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιαματικές του ιδιότητες, είτε μόνες σας στο σπίτι, είτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Γνωρίστε λοιπόν σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σας βοηθήσει η υδροθεραπεία και επωφεληθείτε. Να θυμάστε: πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.
Μπάνιο και ντους 
Πού βοηθάει: Σε θερμοκρασία σώματος: αποτελεσματικό κατά της αϋπνίας, της συναισθηματικής ταραχής και των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.
Ζεστό: στους πόνους των αρθρώσεων, στη δυσκοιλιότητα, τα αναπνευστικά και αυχενικά προβλήματα. 
Κρύο: στη μείωση του πυρετού, της κόπωσης, του πονοκεφάλου και της έντασης. 
Με εναλλαγή: καταπραΰνει από την οσφυαλγία.
Πώς εφαρμόζεται: Επιλέξτε το μπάνιο που σας ταιριάζει, με γνώμονα το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Στις περιπτώσεις του κρύου και του ζεστού, η μέθοδος εφαρμόζεται με τον ...κλασικό τρόπο! Για τις υπόλοιπες δύο, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες: 
* Για το μπάνιο σε κανονική θερμοκρασία: Γεμίστε τη μπανιέρα με νερό, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του σώματος (περίπου 34 βαθμούς Κελσίου). Βυθίστε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας και μείνετε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Προσθέστε νερό, όποτε χρειάζεται, για να διατηρήσετε την κατάλληλη θερμοκρασία (ελέγξτε την με ένα κανονικό θερμόμετρο). 
* Για το μπάνιο με εναλλαγή: Ξεκινήστε ρίχνοντας ζεστό νερό με το ντους μέχρι τη μέση σας (από τα πόδια μέχρι την κοιλιά) για περίπου 1-4 λεπτά. Έπειτα αλλάξτε με κρύο νερό, για 5- 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία σε όλο το σώμα.
Κομπρέσες 
Πού βοηθούν
Ζεστές: στην ανακούφιση από πόνους που προκαλούνται από μυϊκούς σπασμούς και από ορισμένες μορφές αρθρίτιδας και στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων. 
Κρύες: στη μείωση του πόνου της ουρικής αρθρίτιδας, στη θεραπεία οιδημάτων από μώλωπες και διαστρέμματα. 
Με εναλλαγή: στη θεραπεία διαστρεμμάτων και κακώσεων των μυών.
Πώς εφαρμόζονται: Διπλώστε στη μέση και κατά μήκος μία μεγάλη πετσέτα προσώπου. Στρίψτε την (σαν να τη στύβετε) και βουτήξτε το μεσαίο κομμάτι της σε μία λεκάνη με νερό (ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, το νερό μπορεί να είναι καυτό ή κρύο ή να απαιτείται εναλλαγή της θερμοκρασίας). Έπειτα, τραβήξτε τις άκρες της όσο πιο δυνατά μπορείτε για να φύγει μεγαλύτερη ποσότητα νερού (τόσο, ώστε να παραμείνει απλά νωπή). Τοποθετήστε πάνω στην περιοχή που θέλετε μία στεγνή πετσέτα κι έπειτα από πάνω την κομπρέσα. Εφαρμόστε τη μέθοδο για περίπου 5 λεπτά, κάθε 2 ώρες.
Αν απαιτείται εναλλαγή, ξεκινήστε με μια ζεστή κομπρέσα, για 3-4 λεπτά και έπειτα τοποθετήστε στην περιοχή μια κρύα, για 30- 60 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία 3-5 φορές, τελειώνοντας πάντα με κρύα κομπρέσα.
Ποδόλουτρο 
Πού βοηθάει:
Ζεστό: στην αντιμετώπιση της αιματικής συμφόρησης στο κεφάλι και το στήθος και των πόνων της περιόδου. 
Κρύο: σε περιπτώσεις αϋπνίας. 
Με εναλλαγή: ξεκουράζει τα πονεμένα και κουρασμένα πόδια και ανακουφίζει από τα οιδήματα.
Πώς εφαρμόζεται: Ανάλογα με το πρόβλημα, το ποδόλουτρο μπορεί να γίνει με ζεστό ή με κρύο νερό ή με εναλλαγές ζεστού και κρύου. 
Γεμίστε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ώστε να καλύπτονται τα πόδια σας μέχρι τους αστραγάλους. Φροντίστε να το ανανεώνετε, ώστε να παραμένει στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Εισπνοές 
Πού βοηθούν: στην αντιμετώπιση αναπνευστικών παθήσεων και της πνευμονίας.
Πώς εφαρμόζονται: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και κατεβάστε την από τη φωτιά. Αφήστε την για μερικά λεπτά, μέχρι το νερό να σταματήσει να κοχλάζει (για να αποφύγετε τα εγκαύματα στο δέρμα). Σκεπάστε το κεφάλι και τους ώμους σας με μία πετσέτα και κρατήστε το πρόσωπό σας σε απόσταση 30 εκατοστών πάνω από το σκεύος. Ακολουθήστε τη θεραπεία για μία περίπου ώρα, ζεσταίνοντας ξανά το νερό, όποτε χρειάζεται.


Διαβάστε περισσότερα: RC-CAFE http://rc-cafe.blogspot.com/search?updated-max=2013-08-26T11:00:00-07:00&max-results=15#ixzz2dds4cOnq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου