Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τι συμβολίζει η Φανουρόπιτα;

Τι συμβολίζει η Φανουρόπιτα;


fanouropita_400511312.jpg


Ο συμβολισμός της φανουρόπιτας έχει δύο πιθανές εκδοχές.
Ο Άγιος Φανούριος είναι ο Άγιος που στη συνείδηση των πιστών φανερώνει τα χαμένα αντικείμενα ή ακόμη και την χαμένη τύχη. Τον έκανε αρκετά δημοφιλή η παρήχηση του ονόματός του προς το φαίνω= φανερώνω.
Συχνά οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάτι τάζουν στον Αγιο μία πίττα -την γνωστή φανουρόπιτα- και συνοδεύουν το αίτημα τους με συγκεκριμένες ευχές.
Η πεποίθηση ότι ο Αγιος φέρνει την καλή τύχη στον άνθρωπο που θα φτιάξει την φανουρόπιτα,είναι πολύ ισχυρή ακόμη και στις μέρες μας! "Του φανερώνει το δρόμο τον καλό. Του φέγγει ο Άγιος Φανούριος", λέει χαρακτηριστικά ο λαός.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! "Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός".
Στη Σκιάθο "πίτα στον Άγιο τάζουν και οι γυναίκες που τον παρακάλεσαν να τους φανερώσει το γαμπρό που θα κάμουν στην κόρη τους".
Στη Φλώρινα, η φανουρόπιτα (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στην εκκλησιά) χρησιμοποιείται ως ονειρομαντικό μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ'το προσκέφαλο (ο Άγιος θα φανερώσει το μέλλοντα σύζυγο).
Η φανουρόπιτα και ο συμβολισμός της!
Αν και με βάση την κοινή λογική είναι αφελές να περιμένει κανείς από μία... πίτα να του φέρει όσα έχασε στη ζωή του, παρά το ότι είμαστε υπέρμαχοι της σκληρής προσπάθειας για να αλλάξει ο καθένας μας την τύχη του, εντούτοις οφείλουμε να σεβαστούμε την λαϊκή παράδοση που ακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι.
Πρέπει όμως να τονίσυμε ότι η Φανουρόπιτα, δεν αναφέρεται σε κανένα κείμενο της εκκλησίας, δεν σχετίζεται με τον Αγιο Φανούριο, αλλά αποτελεί πλέον μία πίστη που περνάει από γενιά σε γενιά απλά και μόνο επειδή το όνομα Φανούριος παραπέμπει στο "φανερώνω"!
Άλλη εκδοχή για τον συμβολισμό της Φανουρόπιτας
Η μητέρα του Αγίου ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.
Αυτό είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέσ' τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». 
PHGH   agios-dimitrios.blogspot.grorthodox-world.pblogs.gr]

 Σχετικά άρθρα  Φανουρόπιτα με 9 υλικά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου