Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ευρήματα 3 εκατ. ετών στα Γρεβενά

Ευρήματα 3 εκατ. ετών στα Γρεβενά




    


xavliodontes_grevena_346437609.jpg



Η ιστορία ένος παππού στα Γρεβενά και η περιέργεια του εγγονού έφεραν στο φως ευρήματα 3 εκατ. ετών και δύο ρεκόρ Γκίνες.
Στις αρχές του 1980 ένας δεκατριάχρονος από τα Γρεβενά είχε ακούσει από τον παππού του μια απίστευτη ιστορία. Ο παππούς είχε πει πως κοντά στο αμπέλι του βρήκε κάτι παράξενα κόκαλα σε μέγεθος και σχήμα ανθρώπινου χεριού...
Ο μικρός με την τσακαλοπαρέα δεν έχασε χρόνο. Αμέσως ξεκίνησαν μια ερασιτεχνική ανασκαφή. Το εγχειρίδιο της ανασκαφής το πήρανε από ένα βιβλιοπωλείο στην πλατεία, που εξηγούσε πως γίνεται μια σωστική ανασκαφή. Φτυάρια, σκεπάρνια, βούρτσες μαλακές και σκληρές, πυξίδα και πολλά άλλα ήταν τα βασικά εργαλεία.

Η πρώτη προσπάθεια ήταν τζακ-ποτ. Ένας τεράστιος σπόνδυλος από ένα άγνωστο θηρίο βγήκε στο φως. Τη δεύτερη μέρα κι επεκτείνοντας την τομή νότια άλλο ένα εύρημα.Ένα οστό μήκους 1 μέτρου και 8 εκατοστών.
Τα νέα της ιστορίας του παππού που έφεραν στο φως οι μικροί έφτασαν παντού. Η τοπική κοινωνία αποφάσισε να βρουν τους ειδικούς και να ολοκληρώσουν το έργο τους. Η περιοχή έκρυβε παλαιοντολογικό πλούτο.

Η Ευαγγελία Τσουκαλά επιστήμονας ήταν ο άνθρωπος που δούλεψε μετά από χρόνια με το θέμα και έκανε σπουδαία δουλειά. Έφερε στο φως δύο τεράστια μαστόδοντα, που οι χαυλιόδοντές τους ήταν πραγματικά κάτι το ανείπωτο.
Δύο ρεκόρ στο Γκινες ανήκουν σ' αυτά ακριβώς τα ευρήματα. Από το εξωτερικό ήρθε και ο γνωστός από τα ντοκιμαντέρ του Discovery, dr Dick Mol, ο οποίος έστρεψε διεθώς τα φώτα στην Ελλάδα.
Οι χαυλιόδοντες του πρώτου ζώου έχουν μήκος 4.39 μέτρα, και του δεύτερου που ανακαλύφθηκε αργότερα, 5.02 μέτρα. Φανταστείτε: Στους πρόποδες της Πίνδου μας πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια ζούσαν ζώα που οι χαυλιόδοντές τους και μόνο ήταν 5 μέτρα...

Τα ευρήματα σήμερα φυλάσσονται στο μουσείο Μηλιάς μαζί με άλλα πολύ ενδιαφέροντα από την ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: e-afipnisi.gr
         http://www.pontos-news.gr/





ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΤA VIDEO










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου