Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΑ Α΄ ΚΑΙ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α΄ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΑ Α΄ ΚΑΙ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α΄ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ






Ο πρώτος βασιλιάς των Μακεδόνων ήταν ο Περδίκας και απόγονος του ήταν ο Αργαίος, ο γιός του...

Τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο Φίλιππος ο Α΄, ο Αέροπος και αργότερα ο Αλκέτας.
Ο Αλκέτας ήταν πατέρας του Αμύντα που ήταν ο πατέρας του Αλεξάνδρου του Α΄.
Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος που απέδειξε την καταγωγή του από το Άργος και τον δέχτηκαν ως Έλληνα στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Είναι το βασιλόπουλο εκείνο που όταν ο πατέρας του Αμύντας ο Α΄, βρέθηκε σε δύσκολη θέση από την συμπεριφορά των Περσών, με δόλο τους δολοφόνησε και ενταφίασε τα πτώματα τους.
Η ιστορία περιληπτικά έχει ως εξής: οι Πέρσες πρέσβεις του Μεγάβαζου έφτασαν στην Μακεδονία και απαίτησαν γη και ύδωρ. Στόχος τους τα μεταλλεία αργύρου και τα μεταλλεία του όρους Δύσωρου. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου που τους παρέθεσαν οι Μακεδόνες, οι Πέρσες ασελγώντας ακούμπησαν τα στήθη των γυναικών και επιχείρησαν να τις φιλήσουν. Έπειτα ζήτησαν να πλαγιάσουν με τις γυναίκες των Μακεδόνων, γεγονός που ανάγκασε τον νεαρό Αλέξανδρο να συμβουλέψει τον πατέρα του να δεχθεί και να στείλει τις γυναίκες να ετοιμαστούν. Εκείνος όμως μάζεψε τα νεαρότερα αμούστακα παλικάρια, και αφού μεταμφιέστηκαν όλοι τους σαν γυναίκες, περίμεναν στους γυναικωνίτες τους Πέρσες απεσταλμένους και τους φόνευσαν όλους. Μετά έθαψαν τους Πέρσες και όταν τους ζητήθηκαν αργότερα εξηγήσεις, εκείνοι απολογήθηκαν πως φιλοξένησαν με όλες τις τιμές τους ξένους, που ευχαριστημένοι αποχώρησαν από το παλάτι. Καθώς όμως επέστρεφαν λιοντάρια τους επιτέθηκαν και τους σκότωσαν. Τότε οι Μακεδόνες τους ενταφίασαν με όλες τις τιμές. Έδειξαν και το σημείο του ενταφιασμού και με την πρόφαση πως είναι βέβηλο, να ανοίγονται οι τάφοι των νεκρών έπεισαν την νέα αποστολή των Περσών πως επρόκειτο για ατύχημα.
Αργότερα όταν ανέλαβε την βασιλεία της Μακεδονίας το -479, όταν τεράστια περσικά στρατεύματα, πλημμύρισαν την Μακεδονία, επιστρατεύτηκαν τα Μακεδονικά στρατεύματα δια της βίας και αναγκάστηκε να ακολουθήσει τους Πέρσες στην εκστρατεία τους κατά της νοτίου Ελλάδος.
Μετά την μάχη των Θερμοπυλών, στη μάχη των Πλαταιών, ο Αλέξανδρος ο Α΄ κατέφυγε στο στρατόπεδο των Αθηναίων, προτείνοντας τους να δεχθούν την βοήθεια του. Ζήτησε να μιλήσει με τον στρατηγό των Αθηναίων, τον γνωστό σε όλους μας ως Δίκαιο, τον Αριστείδη, στον οποίον και κατέδωσε τα σχέδια των Περσών, λέγοντας πως σχέδιο των Περσών ήταν να επιτεθούν την αυγή:
«οὐ γὰρ ἂν ἔλεγον, εί μὴ μεγάλως ἐκηδόμην συναπάσης τῆς Ἑλλάδος. Αὐτός τε γὰρ Ἕλλην γένος εἰμὶ τὠρχαῖον καὶ ἀντ' ἐλευθέρης δεδουλωμένην οὐκ ἂν ἐθέλοιμι ὁρᾶν τὴν Ἑλλάδα... Εἰμὶ δὲ Ἀλέξανδρος ὁ Μακεδών»
Απόδοση κειμένου: "δεν θα έλεγα αυτά τα λόγια, αν δεν φρόντιζα πάρα πολύ για την Ελλάδα ολόκληρη. Διότι και εγώ είμαι Έλληνας από Αρχαίο γένος και δεν θα ήθελα να βλέπω υποδουλωμένη, αντί ελεύθερη την Ελλάδα. Είμαι ο Αλέξανδρος ο Μακεδών."
Αν και ήταν υπόδουλος, διεκήρυττε την ελληνικότητα του, και μεριμνούσε για την ελευθερία όλων των Ελλήνων. Έτσι βοήθησε στην εκτόπιση των περσικών δυνάμεων από τον Ελληνικό χώρο.
Στόλισε με περίφημα αναθήματα τους Δελφούς και την Ολυμπία, και ανακηρύχτηκε πρόξενος των Ελλήνων.

http://periergaa.blogspot.com 

ΠΗΓΗ : PERIERGAA: ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΑ Α΄ ΚΑΙ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α΄ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου